HONSELERSDIJK – Celosia, woonplant. Uitgelaten. Dat is een woord wat goed past bij Celosia. Opvallend, flamboyant, authentiek en helemaal van nu.
Er is een soort met vlammende grote pluimen en een met kleinere spitsere bloemen, de spicata. Er is er eentje met zwierige smalle staarten, de argentea; en er is er een met bloemen in de vorm van een kam vol fluwelen kronkels die eruit zien als hersenen: de cristata.

Celosia Woonplant

Celosia groeit in tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer 45 soorten bekend. De vaak fel gekleurde bloemen stralen als exotische veldbloem of schitteren bij je in de woonkamer. Celosia is afgeleid van het Griekse woord ‘keleos’ dat ‘brandend’ betekent en verwijst naar de vlamvorm van de oervorm.

CV Celosia

  • De bloemen hebben oogverblindende kleuren: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen.
  • Soms hebben ook de bladeren kleur, wat de plant extra sierwaarde geeft.
  • Celosia wordt zo’n 35-40 cm hoog en heeft een licht kruidige geur.
  • Afgezien van voldoende water heeft deze blikvanger niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.

Stylen

De kleuren en vormen van Celosia passen prachtig bij een trendy urban vibe. Denk aan potten met een graffitidessins, beschilderde blikken, gerecycled kunststof, sober beton en kauwgomkleuren. Krachtige motieven, uitgesproken kleuren en gebrek aan een eenduidige stijl versterken het gevoel van een unieke, persoonlijke combinatie, die past in deze tijd. Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is de net-even-anders-plant Celosia een uitstekend cadeau.

Verzorgingstips

Zo blijft Celosia lang bloeien:

-Halfschaduw, licht, volle zon: Celosia kan het allemaal hebben.
-Kluit niet laten uitdrogen, deze woonplant houdt wel van een slokje.
-Elke week wat plantenvoeding geven verlengt de bloei.
-Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen.
-Desgewenst zit ie ook graag met je op het terras.
-Celosia haalt er alles uit wat erin zit, aan het einde van zijn bloei is het op en komen er geen nieuwe bloemen.

Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Woonplant van de maand

Celosia is Woonplant van juli 2020. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie www.mooiwatplantendoen.nl

woonplant celosia