Celosia Turbo Scarlet. Een reusachtige rode hanekam, daar lijkt de Celosia Turbo Scarlet nog het meest op. De bijzondere bloem, die vooral wordt gebruikt in boeketten, is een product van kwekerij Rijk de Jongh Flowers uit Tuil in de Betuwe.

Celosia Turbo Scarlet

Oliesjeiks

De 20 centimeter brede Turbo Scarlet geniet inmiddels een wereldwijde belangstelling. Liefhebbers zijn vooral te vinden in het midden-oosten. Oliesjeiks en exploitanten van luxe hotels en bloemenwinkels bevinden zich onder de gretige afnemers.Exclusief

Ondanks alle aandacht is Rijk de Jongh niet van plan de productie van de Turbo Scarlet op te voeren. De bloem, waarvan de kweker als enige de licentierechten bezit, zal exclusief blijven. Dat zorgvuldig bewaakt imago, draagt bij tot een prijs per stengel die kan oplopen tot 5 euro.

foto: kwekerij Rijk de Jongh Flowers

celosia

Kenmerken

-De bloemen hebben oogverblindende kleuren: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen.
-Soms hebben ook de bladeren kleur, wat de plant extra sierwaarde geeft.
Celosia wordt zo’n 35-40 cm hoog en heeft een licht kruidige geur.
Afgezien van voldoende water heeft deze blikvanger niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.

En dan deze…

Act Verda

De naam Celosia is afgeleid van het Griekse woord Keleos. Dit betekent ‘vlam’, wat verwijst naar de vorm en bloeiwijze. Er zijn soorten die als bladgroenten in Afrika worden geteeld. Hierbij wordt het blad kort gekookt zoals bijvoorbeeld spinazie. Ook de stelen worden vaak gekookt en opgegeten. De bloem staat voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wil toewensen voor een spannende gebeurtenis, past een bos Celosia er helemaal bij.

Lees het hele artikle op GroenVandaag
Celosia Act Verda, in de schijnwerpers

TIP

De meeste mensen verwijderen vaak al het blad van de Celosia, zodat de kam het mooiste te zien is. Dit verzwakt de bloem. De bladeren zijn de longen van de bloem. Het is beter om een aantal blaadjes aan de steel te laten. De houdbaarheid blijft hierdoor beter.Nog meer Celosia

Lees dan deze artikelen op GroenVandaag:

Celosia Act Verda, in de schijnwerpers

Celosia, woonplant van de maand juli 2020