AALSMEER – De stoere Celosia wordt ook wel ‘Hanenkam’ genoemd, wat te danken is aan de grove gekleurde bloem in de vorm van een kam. Er zijn ook pluim-varianten van de Celosia, die zien er zachter uit. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit tropische gebieden en wordt hier gewaardeerd voor haar felle kleuren.
De Celosia komt voor in verschillende soorten die ook als potplant wordt gehouden. De Groene Celosia Act Verda is een Celosia cristata en is door veredeling een veel geteelde snijbloem geworden.

Door Florapodium
AalsmeerCelosia Act Verda

Celosia Act Verda

De naam Celosia is afgeleid van het Griekse woord Keleos. Dit betekent ‘vlam’, wat verwijst naar de vorm en bloeiwijze. Er zijn soorten die als bladgroenten in Afrika worden geteeld. Hierbij wordt het blad kort gekookt zoals bijvoorbeeld spinazie. Ook de stelen worden vaak gekookt en opgegeten. 

De bloem staat voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wil toewensen voor een spannende gebeurtenis, past een bos Celosia er helemaal bij.

Celosia Act Verda

 

De kweker en zijn product

Feiko Sonneveld

Feiko Sonneveld Quality Celosia is gevestigd in het Nederlandse plaatsje Monster. De familie heeft echt kwekersbloed dat al generaties lang wordt doorgegeven. In 1989 heeft Feiko de kwekerij opgezet en is begonnen met het kweken van Asters en Chrysanten. In 1996 volgde Celosia Plumosa, waar de liefde voor de bloem is geboren.

Celosia Act Verda
In 2006 is de kas volledig vernieuwd. Het bedrijf heeft er toen voor gekozen zich te specialiseren in de teelt van de Celosia. Op dat moment teelde het bedrijf nog maar 1 kleur in de Act-serie, nij zijn er vijf verschillende soorten.

Gevoelig

Het kweken van de bloem is niet gemakkelijk, omdat de wortels zich vaak niet goed vastzetten in de grond en daardoor afsterven. Celosia’s zijn gevoelige bloemen, omdat ze veel zaden in de kop van de bloem hebben. Door deze zaadproductie krijgt de bloem snel last van smet of schimmels.
De bloemen van de Act-serie hebben dit niet tot nauwelijks. Deze bloemen zijn geselecteerd, omdat ze minder zaden maken.

 Sinds 2016 is het bedrijf heel actief wat betreft de biologische bestrijding en krijgen ze de spint beter onder controle. Het bedrijf slaat daarmee twee vliegen in één klap, omdat het ook nog eens beter is voor de natuur.

Celosia Act Verda

Snijbare bloem

De Celosia wordt vermeerderd vanuit zaden. Op het moment dat een stekje 6 cm groot is, wordt hij in de volle grond gezet. Hierna duurt het plus minus 8 weken voordat hij is uitgegroeid tot snijbare bloem.
De bloei verloopt heel anders dan de meeste snijbloemen. De Chrysant bijvoorbeeld groeit vanuit de knop open. Bij de Celosia daarentegen wordt alleen de kam groter.
De groene Act Verda is de nieuwste houdbare smetvrije soort. Het is een statige stevige felgroene bloem die prachtig te combineren is in stoere boeketten.

 

Celosia Act VerdaVerzorging

• De meeste mensen verwijderen vaak al het blad van de Celosia, zodat de kam het mooiste te zien is. Dit verzwakt de bloem. De bladeren zijn de longen van de bloem. Het is beter om een aantal blaadjes aan de steel te laten. De houdbaarheid blijft hierdoor beter.
• Het blad wordt vaak verwijderd omdat men denkt dat het snel geel wordt of gaat rotten. Dit was echter alleen bij vroegere soorten het geval. Tegenwoordig kan je het blad eraan laten omdat het mooi blijft.
• Het is ook belangrijk om de vaas regelmatig met schoon water te verversen. Doe bij het water altijd een druppel chloor of snijbloemenvoedsel. Laat bloem dan nog steeds zijn kop hangen? Dan kan het zijn dat de kop te zwaar is voor de steel.
• Het verzorgen gaat verder hetzelfde als bij de andere bloemen. Schuin afsnijden en een beetje snijbloemenvoedsel in het water.
• Omdat een Celosia veel water nodig heeft met het blad eraan, is het niet verstandig de bloemen in Oase te verwerken. De bloem is op deze manier maar kort houdbaar.

 

Zie voor meer mooie foto onze facebook-pagina, het fotoalbum Celosia. 

Nog meer Celosia

Lees dan deze artikelen op GroenVandaag:

Celosia, woonplant van de maand juli 2020

Oliesjeiks zijn gek op de Celosia Turbo Scarlet