Voor een vruchtbare bodem – Op de eerste dag van de winter vroegen 21 chefkoks, die werken met lokale, duurzame producten, aandacht voor een gezonde bodem. Deze koks weten als geen ander, dat een gerecht niet in de keuken of de winkel begint. Een goed gerecht begint bij de boer, in de grond. Een gezonde bodem vol leven levert ingrediënten die voedzaam zijn, de basis vormen voor een gezonde planeet en bovendien barsten van smaak.

Voor een vruchtbare bodem

Tij keren

De inrichting van ons huidige voedselsysteem overschrijdt het zelf-herstellend vermogen van onze planeet. We vergiftigen de bodem en putten haar uit. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren. Ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons.

Het nieuwe avondmaal als symbool voor de start van een nieuw voedsel- en bodembeleid

Het nieuwe avondmaal

Daarom luiden chefkoks de noodklok en delen een foto van ‘het nieuwe avondmaal”. Een tafel met een weelde aan dagverse producten van een gezonde bodem. Als symbool voor de start van een nieuw tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur. Ze roepen Nederland en de politiek op om te werken aan een vruchtbare en vitale bodem. Voor onze toekomstige generaties en om toegang tot betaalbare grond te verzekeren.

Samen voor Grond

Hierin staan zij niet alleen. Met deze vierde en laatste actie van Samen voor Grond is de cirkel rond. Ouders, grootouders, boeren en chefkoks hebben allen aandacht gevraagd voor een gezonde bodem. Het Samen voor Grond manifest wordt inmiddels gesteund door meer dan 450 organisaties die dagelijks bezig zijn met oplossingen en door meer dan 4000 burgers.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Oproep en manifest

Al meer dan vijftig jaar weten dit. Dat onze manier van leven en de manier waarop wij ons economische systeem hebben ingericht, buiten het zelf-herstellend vermogen van onze planeet ligt. Wij verwoesten stelselmatig de natuur en daarmee op termijn onszelf. Dit besef begint dringt steeds meer door, vooral nu de gevolgen ook direct zichtbaar en voelbaar worden.

Een van de oplossingen is, werken aan een gezonde en vitale bodem. De actie ’Samen voor Grond’ is een oproep aan de politiek op om beleid te maken op en te werken aan een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties en om toegang tot betaalbare grond te verzekeren. Omdat gezonde bodem betekent dat we gezond voedsel produceren op een gezonde planeet.

Tijdens iedere seizoenswisseling in 2021 (21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december) maakten Samen voor Grond een uitdagende foto. Die werd ingezet om middels de media en social media aandacht te vragen voor de bodem. Bij deze actie hoort een manifest dat inmiddels gesteund wordt door meer dan 430 organisaties en meer dan 4.000 burgers. Zij bieden zelf al oplossingen voor dit probleem en/of zijn hier dagelijks mee bezig.

Je vindt het manifest met ondertekenaars hier: https://aardpeer.nl/samenvoorgrond-manifest/

Tijdladder

maart 21 stonden 21 ouders met een baby op de arm en bood Minister van de Nieuwe Economie Michel Scholte het ‘Samen voor Grond’ manifest, aan de politiek.

juni 21 stonden 21 grootouders met kleinkinderen en vertegenwoordigde oud-informateur Herman Wijffels hen op Het Plein bij Het Binnenhof bij het overhandigen van het manifest aan de Vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedingskwaliteit overhandigen.

september 21 waren we met 21 boeren op het landgoed Kraaybekerhof. Boerin Anne van Leeuwen en boer Joost van Schie namen het manifest in ontvangst en zullen dit samen met een vertegenwoordiger van de actie 21 december overhandigen aan de politiek.

december 21 maakten we een aantrekkelijke foto met fotograaf Sander Veeneman, waarop 21 koks aan een tafel vol overvloed en weelde van gezonde voeding gaan. De foto staat symbool voor de start van een nieuw tijdperk, het tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur en dat in balans is met onze planeet, in plaats van het te vernietigen. Dat kiest voor leven in plaats van dood.