Chrysanten-top – Bloemenkwekers en handelaren uit Japan bewonderden deze week bij Dekker Chrysanten in Hensbroek de chrysantensoorten van de toekomst.
Het Noord-Hollandse veredelingsbedrijf is omgedoopt tot Chrysanthemum Valley, waar deze week het nieuwste van het nieuwste op chrysantengebied aan de wereld gepresenteerd wordt. Er blijkt veel internationale interesse in de nieuwe two-tone verftechniek met de enkelbloemige troschrysant ‘Kennedy’.

Chrysanten-top

chrysanten-top

Geverfde Chrysanten

Daarbij worden de spierwitte bloemen omgetoverd in elke gewenste tweekleurige combinatie. Het verfproces vindt plaats op milieuvriendelijke basis en gaat niet ten koste van de houdbaarheid van de populaire snijbloem. Er worden bij de bloeiproeven in Hensbroek belangstellenden uit twintig landen verwacht. Dekker levert natuurlijk ook -meer- ongeverfde.

 

Meer informatie op: dekkerchrysanten.com

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Potchrysant is woonplant van de maand juni

troschrysant Myra

Stylen

Bij een ‘luchtige’ styling ligt de nadruk op de bloem en steel. Haal daarom overtollig blad gerust weg, maar laat er wel een paar zitten vlak onder de bloem voor een speels effect. Behalve in kleine vaasjes kun je chrysanten ook prima stylen in kopjes of schaaltjes. Ook grappig: zet de losse vaasje dicht bij elkaar. Het aanzicht van de zijkant geeft een luchtig effect terwijl je van boven een wolk aan bloemen ziet.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Chrysanten: speels en luchtig is de zomertrend

Symboliek en herkomst

Met de stijlvolle chrysant haal je zowel eindeloos veel kleur als een flinke dosis geluk in huis. Deze bloem staat namelijk voor geluk en gezondheid. Dat is niet alleen fijn om voor jezelf op tafel te zetten, maar ook heel leuk om cadeau te geven!
In Azië is de chrysant al eeuwenlang razend populair. De bloem komt oorspronkelijk uit China en Japan, waar men er direct verliefd op werd. Rond 1700 liet de chrysant zich ook in Europa zien. De naam van de chrysant is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem).
Bron: mooiwatbloemendoen