AALSMEER- Chrysanthemum Berry – Kweker Wilco van Vliet van Zentoo teelt Chrysanthemum Berry, uit de Sorbet-familie van de Zentoo-collectie. Chrysanthemum is eigenlijk een herfstproduct, maar de Berry wordt speciaal geteeld als aanvulling op het zomerassortiment.

Chrysanten zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten: pluisvariant, kleine en grootbloemige, Santini en de klassieke troschrysant. Elke chrysant heeft een typische eigen geur.

Veel soorten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Bovendien is de bloem over het algemeen lang houdbaarheid.

Door FloraPodium
Aalsmeer

Chrysanthemum Berry

Chrysanten

Zentoo is een groep kwekers waar kwekerij W.A.M. van Vliet bij aangesloten is. “Je doet het nu niet meer alleen, maar kunt samenwerken. Met elkaar verkoop je een groter volume, wat je werk een stuk efficiënter maakt. Zentoo is inmiddels een kwaliteitsmerk waarin alle sterke punten van de kwekers samen komen.”

Sorbet-familie

Dit jaar is de Sorbet-familie uitgebreid met een nieuwe kleur. De zachtroze Sorbet Berry. Chrysanten uit de Sorbet-familie zien er allemaal hetzelfde uit, op de kleur na. Mooie grote troschrysanten met lichte zomerse kleuren.

Troschrysant

Berry is een klassieke troschrysant met middelgrote knoppen. De kleur van de Berry heeft te maken met de standplaats en het licht wat de bloem krijgt. Hoe meer licht, hoe lichter de kleur, maar hoe zwaarder de kwaliteit. 
In de winter is de bloem dus ook wat donkerder, maar wel lichter van kwaliteit. In de zomer hebben de stelen soms een gewicht van 120 gram, in de winter zijn de stelen vaak maar 65 gram. Dat is ook het minimum gewicht waar Sorbet Berry aan moet voldoen in de winter.

De teelt

Van Vliet teelt op drie hectare chrysanten. Na zijn schooltijd is hij gelijk op het bedrijf van zijn ouders begonnen. In 2004 heeft hij het bedrijf overgenomen. In 2011 voegde hij zich bij Zentoo.
Het bedrijf teelt zo veel mogelijk biologisch. Voor nog meer duurzaamheid is Van Vliet nu bezig met de ontwikkeling van een afbreekbare papieren hoes. 

Het teeltproces

De stekken krijgt Zentoo van een veredelaar. Als stekken door de plantrobot ingeplant zijn, kan die langzaam gaan groeien. Tijdens dit proces wordt de hoofdknop weggehaald, zodat de voeding naar de kleine knoppen gaat. 
In de zomerperiode duurt het zo’n 63 dagen voordat een bloem gesneden kan worden. In de winter loopt dit op naar zo’n 72 dagen. Na het snijden worden de planten gerooid. 


Gevoelig voor licht

De chrysant is een kortedagplant en dus erg gevoelig voor licht. Kortedagplanten bloeien in de lente of in de herfst als de nachten lang zijn en de dagen kort.
Licht op het verkeerde moment kan de bloemknopaanleg verstoren. Om in de zomer een korte dag te simuleren, wordt de zon vanaf een bepaald tijdstip afgeschermd met doeken.

Chrysanthemum Berry

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Of bijvoorbeeld, Dahlia-mania en Helianthus White Nite.

Meer info over Zentoo.

Meer foto’s van Chrysanthemum Berry, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.