AALSMEER – Convallaria majalis in de schijnwerpers deze week. De Convallaria majalis, ook wel ‘Lelietje der Dalen’ of ‘Meiklokje’, is een vaste plant. Ze groeit en bloeit het beste in een vochtige en vruchtbare grond. De sterke, zoete geur van de fijne en zuivere witte klokjes geeft je een frisse start van het voorjaar. In onze bossen, parkachtige landgoederen en in tuinen vind je in de maand mei vaak bloeiende exemplaren van het Lelietje-der-dalen met zijn trossen witte klokvormige bloementjes.
Convallaria majalis
Door Florapodium
Aalsmeer
In de Middeleeuwen was het bloemetje in Frankrijk al erg bekend, waar het stond voor vernieuwing en lente. Het lelietje werd toen al snel het symbool voor geluk. Op 1 mei 1561 riep Karel IX de traditie in het leven om voortaan altijd op 1 mei Lelietjes der Dalen te schenken aan mensen die je voorspoed wil wensen. Vandaag de dag worden in Frankrijk ook nog steeds Lelietjes der Dalen geschonken op de dag van de arbeid.
Verzorging
• De tere steeltjes van een Convallaria kunnen het beste worden ondersteund door een klein zilveren draadje. Op deze manier krijgen de steeltjes wat meer stevigheid en kan je ze beter verwerken in bloemstukken.
• Snij de stelen af voordat je ze in het water zet. Het is erg mooi om een bosje Convallaria bij elkaar te zetten in een vaasje. Eenvoud is nog nooit zo mooi geweest!
De kweker en zijn product
Chr. Eggink B.V. is gespecialiseerd in het broeien van de Convallaria majalis. Zij hebben dit bloemetje het hele jaar in productie. Het bedrijf is in 1881 opgericht door C. Eggink Sr. en kent daardoor al een rijke geschiedenis. Na een aantal generaties mannen, is er nu een generatie vrouwen, die dit bedrijf niet willen overnemen.Chr. Eggink is de enige kweker van dit mooie product.
De Convallaria staat beter bekend als het ‘Lelietje der Dalen’ of ‘Meiklokje’ en wordt in de bloemenwereld veel gebruikt in bruidswerk. De bloeikiemen worden in Frankrijk en Duitsland gekweekt, waarnaar Eggink ze uitbloeit tot een bruikbaar product. De kiemen worden na aankomst in het bedrijf ingevroren op -2,5 Celsius. Iedere week wordt er een partij ontdooid en opgekweekt, wat 2,5 week duurt.
Op het moment dat de koelcellen opengaan waar alle producten staan, komt de geur je al tegenmoet. Honderden stekjes Convallaria die wachten op transport. Vooral ’s nachts is dit bloemetje extra sterk van geur. Hier kwamen ze met het knippen van de meeldraden in de nacht met toeval achter. Deze meeldraden werden gebruikt voor de parfumindrustrie. Helaas wordt de geur tegenwoordig gewoon nagemaakt in een fabriek.
Nog meer Convallaria
Lees ook dit artikel op GroenVandaag: