OEGSTGEEST – Anders dan bij ons is ‘De dag van het eenzame Boeket’ in België en Groot-Britannië een begrip. Het begon in Groot-Brittannië. Daar legde een Britse vrouw op een dag bloemen op straat neer om mee te nemen. Zomaar.
 

Boeket

Om met de passanten het plezier dat bloemen verschaffen te delen.
Ondertussen is het initiatief ook naar België overgewaaid. De Koninklijke Unie van de Floristen van België roept haar leden op om ook hier massaal boeketjes neer te leggen.
 
Dat gebeurt vandaag, op zondag 26 juni: de Dag van het eenzame Boeket.

kaartjes voor eenzame boeketjes

Vorig jaar deed al een klein aantal floristen mee aan de ‘Dag van het eenzame Boeket’. Dat leverde dermate goede reacties op dat de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB) voor de editie van 2016 al haar floristen in België aanspoort om mee te doen. De organisatie zorgt voor kaartjes die de floristen aan deze boeketjes kunnen hangen. Het opschrift luidt: “Ik ben een eenzaam boeketje, neem mij mee en geniet van mij’.”

“Niet alleen in België, weet Marijke Walbers, secretaris van de KUFB, “ook in Mexico, Hong Kong, South Afrika, Australië, Finland, Rusland, Nederland en Duitsland vieren ze de dag van het eenzame boeket.”

Wat is het succes?
Walbers: ”Ongetwijfeld het feit dat het zo onverwacht is, zo verrassend. Je loopt ergens als passant, ziet het boeket, je wil het graag mee naar huis nemen en dat mag ook. Zomaar!” Volgens Walbers spreekt de boodschap achter deze actie voor zich: “Het is een mooi gebaar van de florist aan de medemens om het plezier en de schoonheid van bloemen te delen.”

Bloemen schenken maakt zowel de schenker als de ontvanger blij. De grootte van het boeket speelt daarbij een ondergeschikte rol. Walbers: ”Elke florist vult de ‘Dag van het eenzame Boeket’ in zoals hij of zij zelf wil. De ene zal misschien kiezen voor bijvoorbeeld 10 kleine boeketjes, de andere voor één groot. Ook de kleur- en soortenkeuze kunnen naar believen ingevuld worden.”