Kinderen en grootouders – Wat is er mooier dan orchideeën geven aan de grootouders. Daarom zijn gisteren basisschoolleerlingen van de Panta Rhei in Ede en hun opa’s en oma’s te gast geweest bij bloemenveiling Plantion naar aanleiding van Grootouderdag (zondag 1 oktober).

Kinderen en grootouders

Verbinden van generaties

Kinderen en grootouders maakten samen een bloemenkunstwerkje met een nog jonge orchidee. Het resultaat ging mee naar huis. Na 10 tot 12 weken zal de plant mooi bloeien en kunnen grootouders en kleinkinderen hun ‘zelfgekweekte’ orchidee samen verzorgen.

De samenleving vergrijst en steeds meer ouderen zijn eenzaam door het verlies van sociale contacten. Het uit Italië overgewaaide fenomeen Grootouderdag (Festa dei Nonni), bedoeld om het contact tussen de generaties te bevorderen, krijgt daarom bij ons ook steeds meer aandacht. Plantion geeft hier invulling aan door kleinkinderen en grootouders samen met orchideeën aan de slag te laten gaan. Kweker Ter Laak Orchids uit Wateringen stelt hiervoor speciale doe-het-zelf pakketten (Yourchid) beschikbaar, met een orchidee, stokjes, boogjes en klemmetjes.

Meer informatie over Grootouderdag.

Oorsprong

Grootouderdag is een feestelijke dag van verbinding tussen generaties en vindt zijn oorsprong in Italië. Initiatiefnemer Charles Lansdorp: “De basis werd gelegd in Italië in 1997 met een educatief bloemenproject op basisscholen met onder meer een teken- en gedichtenwedstrijd voor kinderen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een speciale dag voor opa’s en oma’s. In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement.”

Kinderen en groen

Het is goed om kinderen al vroeg in aanraking te brengen met bloemen en planten, zo creëer je de beste ambassadeur van alles wat groeit en bloeit en behouden moet blijven. Dus tuinier met kinderen en vertel ze over de vaste planten die goed zijn voor bijen en vlinders.