SINT-JANSKLOOSTER – Op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus viert Sint Jansklooster (Overijssel) het bloemencorso, dat elke derde vrijdag van augustus wordt gehouden. De plaatselijke bewoners zijn maanden van tevoren met de voorbereidingen bezig. Voor de versiering van de praalwagens worden hoofdzakelijk dahlia’s gebruikt. Het aantal dahlia’s verschilt van 120.000 tot 380.000 stuks per corsowagen.

Bloemencorso Sint-Jansklooster

bloemencorso_sint_jansklooster

foto: Wilko Visscher

 

 

De wagens rijden in de middag tweemaal, en de avond eveneens tweemaal over een parcours door het dorp. De onderwerpen van de corsowagens worden uitgebeeld door figuranten en ondersteund met levendig theater en muzikaal vermaak. In de avondrondgang zijn de prachtige dahliareuzen nogmaals, maar dan in een sfeervolle verlichte optocht te bekijken.

Historie
Het bloemencorso dankt haar ontstaan aan koningin Wilhelmina. Ter ere van haar verjaardag organiseerde de Christelijke Oranjevereniging van Sint Jansklooster jaarlijks een dorpsfeest. Onderdeel van de festiviteiten vormde een optocht van versierde boerenwagens en verklede individuen. Dit jaarlijks terugkerende ritueel vond steeds meer draagvlak onder de bevolking. Vele families stortten zich vol overgave op het steeds mooier maken van de stoet. Bloemen, met name dahlia’s, zijn vanaf 1968 prominent onderdeel van het feest.

Tegenwoordig mag het bloemencorso van Sint Jansklooster zich tot de top drie van Nederland rekenen.

Meer informatie op www.corsoklooster.nl