HONSELERSDIJK – De bij wordt blij… Een gevarieerde tuin staat vol met bloeiende, nectarrijke planten, bijvoorbeeld campanula. Campanula Ambella en Adansa zijn een goede voedselbron voor bijen en vlinders. De klokjesbloem campanula is een echte bijen- en vlinderlokker. En bijen hebben onze hulp hard nodig. Door meer biodiversiteit dragen we een steentje bij. Onder andere voor de bij.

De bij wordt blij

campanula

Van bloeiende campanula

80% procent van de planten op aarde is afhankelijk van bijen. Bijen bestuiven planten en onze tuin- en landbouwgewassen. Zonder bijen zouden we bijvoorbeeld geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten. Maar bijen hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk. Wereldwijd is er sprake van bijensterfte, wat een grote bedreiging is voor onze voedselketen. Een belangrijke oorzaak van massale bijensterfte is het gebrek aan voedsel. En dat komt weer door ontbossing en verstening van onze leefomgeving.

campanula

Bee friendly

Addenda presenteert dit voorjaar het ‘Bee friendly’ concept om ons consumenten te leren en inspireren wat wij kunnen doen om de bijen te helpen. Daarvoor hoef je niet per se een tuin te hebben. Balkon en terras zijn evengoed geschikt. Het ‘Bee Friendly’ concept bestaat uit een poster waarop staat hoe wij bijen kunnen helpen. Bijvoorbeeld met het Addenda assortiment Ambella en Adansa. Deze campanula’s zijn er in diverse kleuren en maten. De tuincentra zullen er ongetwijfeld op hun winkelvloer aandacht aan geven dit voorjaar, want de bij wordt blij van bloeiende campanula. En niet alleen de bij. Ook wij.

campanula

Woonplant

Campanula is er ook als woonplant. De veelzijdige klokjesbloem kan zowel binnen als buiten staan. Het is gebruikelijk om van de eerste bloei binnen te genieten. Zodra de temperaturen buiten stijgen kan de plant naar buiten. Bijvoorbeeld in de border als fraaie bodembedekker, in een pot en mooie hangmand. Campanula zal blijven bloeien. Met een goede waterafvoer groeien ze bijna overal.

Verzorgingstip

  • Geef regelmatig mest.
  • Verwijder na de bloei de oude bloemranken.
  • Geef de campanula’s van Addenda een plek in halfschaduw of indirect zonlicht.

En heb je wel eens meegedaan aan de nationale bijentelling. Doen, daarmee help je de wetenschap en de bij, en dat is allebei goed voor ons.