DEDEMSVAART – Mien Ruys. Donderdag 12 april jl. werd in haar tuinen haar 115e geboortedag gevierd. Mien Ruys, Nederlands bekendste tuinarchitecte, ook wel de Gerrit Rietveld van de tuin genoemd.

Ter ere van haar jaardag organiseerde de Stichting Tuinen Mien Ruys een bijenkomst voor de pers. Voorzitter Henk Wiersma vertelde over de lange termijn visie van de stichting, samengevat in de steekwoorden: leren, ervaren en genieten. Stichting Tuinen Mien Ruys wil zich met name bezighouden met kennisoverdracht, het beheren van haar erfgoed en het promoten van de tuinen als locatie waar het tuinexperiment haar natuurlijke thuis heeft.



 

monumentale tuinen

 

Door Walter Landesbergen

Mien Ruys

Experiment

Het experiment vormt het wezen van de tuinen. Het is Mien Ruys nooit te doen geweest om van haar tuinen publiekstuinen te maken. Haar interesse en nieuwsgierigheid ging uit naar de toepassing van planten. Hoe en onder welke omstandigheden komen planten het best tot hun recht en wat zijn de principes van attractieve tuinen?
Op een stukje land achter de kwekerij Moerheim van haar vader sloeg ze aan het proberen. Haar experimenten dijden uit tot het complex dat we nu kennen: zo’n 30 tuinen, waarvan 20 door haar ontworpen, op een oppervlakte van 2,5 hectare.
Wie zich in tuinarchitectuur wil verdiepen bezoekt haar tuinen in Dedemsvaart. In binnen- en buitenland heeft zij volgers en bewonderaars.

 

mien ruys

 

Confectieborders en stadstuintje

Ruys is ook voor de niet deskundige tuinbezitter een bekende naam. Beroemd zijn haar confectieborders. Een serie kleine kleurrijk beplante borders geschikt voor alle soorten ondergrond, voor zon en half schaduw en eenvoudig te onderhouden.
Voor de woningen met kleine tuinen, zoals die na de wederopbouw bij tienduizenden werden opgeleverd, ontwikkelde zij de betaalbare stadstuin, met zijn kenmerkende diagonale pad, waarbij de tegels niet aaneengesloten liggen, maar door een strookje gras worden gescheiden voor het ruimtelijke effect.

 

monumentale tuinen
Tuinen Mien Ruys
Moerheimstraat 84
7701CG Dedemsvaart
www.tuinenmienruys.nl

De tuinen zijn geopend van april t/m oktober.
Horecavoorziening is aanwezig.
Mogelijkheid tot het kopen van vaste planten.

 

mien ruys

 

Dedemsvaart

Mien Ruys werd geboren in Dedemsvaart en overleed er. Zij ligt er ook begraven. De naam Moerheim prijkt op een bord aan de Moerheimstraat, haar statige geboortehuis staat er nog. Met grote toewijding zijn 7 betaalde krachten en 60 vrijwilligers actief om haar erfenis te beheren en haar kennis door te geven. Een tiental tuinen heeft inmiddels het etiket rijksmonument gekregen. Daaruit spreekt niet alleen de waardering voor haar werk, maar ook het belang ervan. Volgens Conny den Hollander, de huidige beheerder van de tuinen zal Mien haar wenkbrauwen hierover fronsen. Ruys’ experimenten waren immers niet bedoeld om te eindigen als museumstuk, maar om plaats te maken voor nieuwe experimenten.

 


 

Biografie

Nederlands beroemdste tuinarchitecte overleed in 1999. Zij heeft veel bekende tuinarchitecten beïnvloed, zoals Piet Oudolf, Jacqueline van der Kloet en Ton ter Linden. In 2017 verscheen bij Uitgeverij de Hef Publishers Mien Ruys complete biografie. Biograaf Leo den Dulk, gespecialiseerd in horticultuur en tuinhistorie, putte rijkelijk uit haar dagboeken. In deze geprezen biografie besteedt Den Dulk uitgebreid aandacht aan haar oeuvre, geïllustreerd met plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s.

 

mien ruys

Mien Ruys: de complete biografie
auteur: Leo den Dulk
ISBN 978-90-6906-14
pages: ca. 325
illustrations: ca. 300 kleur/zwart-wit
Uitgeverij de Hef Publishers
€ 46,50

 

 

 

Lees ook dit artikel op GroenVandaag

Met onder andere de ontstaansgeschiedenis van Kwekerij Moerheim. Opgericht door Bonne Ruys, de vader van Mien.

Surfinia, al 30 jaar een bloeiend icoon