LEIMUIDERBRUG – Surfinia. Met grote trots vieren MNP flowers en Suntory Flowers dit jaar het 30 jarig jubileum van de iconische Surfinia. De buitengewone petunia die al 3 decennia straten en tuinen van de wereld kleurt. Het levensverhaal van Surfinia is uitzonderlijk.

Surfinia

30ste verjaardag

surfinia

En toen was daar de hangpetunia

Suntory, een Japanse multinational beroemd om zijn whisky’s, bieren en wijn, besluit tot ieder verrassing in 1987 een plantendivisie op te zetten: Suntory Flowers. Missie; men wilde een innovatieve veredeling van een nieuwe Petunia-soort met geweldige groei en bloei karakteristieken.

Omdat het Nederlandse MNP flowers voor de Petunia een prominente plek op de Europese markt voorziet, volgen er al snel gesprekken tussen MNP flowers en Suntory Flowers. Met als resultaat een uniek partnerschap, waarbij MNP flowers de Europese rechten verwerft voor alle Suntory genetica. Door gezamenlijke inspanning introduceren zij Surfinia. Het is de eerste hangende Petunia geproduceerd uit stek. Vanaf 1990 begint deze Petunia inderdaad aan haar zegetocht door Europa.

Mien Ruys

MNP Flowers is voorgekomen uit een van de bekendste kwekerijen die Nederland kent, vaste planten kwekerij Moerheim uit Dedemsvaart. Opgericht door Bonne Ruys op 15 maart 1888. Bonne is inderdaad de vader van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw.

mnp flowers

Harten veroverd

Wat begon als een doorbraak om een perfect hangende Petunia te ontwikkelen vanuit stek, resulteerde in de beste en meest verkochte Petunia ter wereld. Vandaag de dag zie je overal in de wereld hangende Surfinia aan lantaarnpalen, bruggen en balkonnetjes. Purple, Hot Pink en White hebben onze harten gestolen.

mnp flowers

De volgende generatie

Maar wie dacht dat deze iconische Surfinia serie niet verbeterd kon worden, had het mis. Inmiddels heeft MNP flowers de nieuwe zeer vroegbloeiende hang-variant geïntroduceerd.

Deze vroegbloeiende Surfinia biedt niet alleen de hoge kwaliteit die je van de klassieke variant gewend bent, zoals goede vertakking, rijkelijke bloei en een sterke buitenprestatie, het is bovendien de meest vroegbloeiende van alle Surfinia soorten en bloeit wel tot 2 volle weken eerder dan de klassieke variant. Dat betekent dat je kunt genieten van de prachtige kleuren van de vroege lente tot de herfst.

Trailing Red

De Trailing Red is de meest vroegbloeiende rode Petunia op dier er nu op de markt te krijgen is. Zijn opvallend rode kleur en prachtige, rijke bloei is overweldigend. Trailing Red heeft bovendien een superieure tolerantie voor verschillende weersomstandigheden.

Blue Ocean

De diep blauwe kleur van Blue Ocean doet exotisch aan. De rijke bloei en goede vertakking van deze opmerkelijke plant verandert stad, tuin en balkon in een verrukkelijk blauw paradijs. Ook deze petunia is goed opgewassen tegen verschillende weersomstandigheden en diverse ziektes.

Foto’s bij dit artikel, MNP flowers

Lees hier het hele verhaal van MNP flowers en Suntory Flowers

Lees in dit artikel over de Tuinen van Mien Ruys.