Gezondheidsvoordelen – Huishoudens over de hele wereld gebruiken waterontharders. Niet zonder reden. Hoewel kraanwater over het algemeen veilig is om te drinken, kan het nog steeds ongewenste elementen bevatten die kwaliteit en smaak beïnvloeden. Waterontharders pakken deze problemen aan en zorgen voor beter drinkwater. Verstandig dus om het gebruik te overwegen. Voor de prijs van een waterontharder moet je het niet te laten als je de kosten afzet tegen met name de gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

Hard en zacht

Maar wat is nu het verschil tussen kraanwater of hard water en water dat behandeld is door een waterontharder.

Huidirritatie

Hard water kan bij mensen die daar gevoelige voor zijn een bron zijn van lichamelijke klachten, zoals irritatie aan de huid en vooral de hoofdhuid. Onthard water bevordert een zachtere en gezondere huid. Gunstig voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van eczeem.

Kalkaanslag

Onthard water laat geen kalkaanslag achter op glazen, kranen en douchewanden en huishoudelijke apparaten. Dat verlengt de levensduur boilers, koffiezetapparaten en vaatwassers en vaatwerk. Het betekent ook dat je minder tijd kwijt bent schoonmaken en minder reinigingsmiddelen gebruikt. Kortom: kosten en moeite besparend en milieuvriendelijk.

Kwaliteit van drinkwater

Belangrijkste verschil is de kwaliteit. Kraanwater kan verschillende stoffen bevatten, zoals calcium, magnesium, ijzer en andere metalen, die de smaak negatief beïnvloeden. Een waterontharder filtert deze mineralen uit het water, waardoor het zachter wordt en beter smaakt. Dit zorgt voor een aangename drinkervaring. En dat is belangrijk, want water drinken is gezond. Sterker, het drinken van water is essentieel voor een goede gezondheid.

De gezondheidsvoordelen van een waterontharder

Foto: Engin Akyurt, op Unsplash.

Het belang van hydratatie

1- Wie voldoende water drinkt handhaaft de vochtbalans in het lichaam, wat van belang is voor bijna alle lichaamsprocessen zoals spijsvertering, circulatie, temperatuurregulatie en afscheiding.

2- Bovendien helpt het bij gewichtsbeheersing. Water drinken vermindert hongergevoelens en bevordert van een gevoel van volheid.

3- Onderzoek heeft aangetoond dat voldoende hydratatie cognitieve functies ondersteunen, waaronder aandacht, concentratie en geheugen.

Waterdrinken wordt dan ook sterk aanbevolen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Dus wie zich hard maakt voor zijn gezondheid drinkt zacht water.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: “Elke druppel telt”: bezorgt kinderen zuiver water

Mensen die het meest profiteren van het gebruik van onthard water zijn vaak huishoudens met hard water uit hun lokale watervoorziening. De samenstelling van water varieert van plaats tot plaats. Informeer eens bij je waterleverancier naar de hardheid van jouw water. Of test het zelf.

Fotocredits introfoto: Pixabay op Pexels.