Vrouwendag 2023 – Internationale Vrouwendag (International Women’s Day) wordt wereldwijd gevierd op 8 maart. Het is een dag waarop de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen worden erkend en gevierd, en waarop er wordt opgeroepen tot meer gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Vrouwendag 2023

Internationale feestdag

De viering verschilt van land tot land. Afhankelijk van de culturele en politieke context. In sommige landen is het een nationale feestdag, terwijl het in andere landen vooral wordt gevierd door vrouwenrechten-organisaties en activisten.

Rusland

In Rusland is Internationale Vrouwendag een officiële feestdag. Het wordt gevierd met cadeaus, bloemen en optochten, waarbij vrouwen centraal staan.

China

In China is Internationale Vrouwendag ook een officiële feestdag. Het wordt gevierd met cadeaus, bloemen en concerten. De overheid organiseert evenementen om de bijdrage van vrouwen aan de samenleving te erkennen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wordt de dag gevierd met evenementen, marsen en protesten, georganiseerd door vrouwenrechten-organisaties en feministische groepen. Het is ook een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor onderwerpen zoals seksuele intimidatie en gender-ongelijkheid.

India

In India is de viering te vergelijken met die in de Verenigde Staten. De dag wordt aangegrepen om op te roepen tot meer empowerment van vrouwen en betere bescherming tegen geweld.

Zuid-Afrika

Ook Zuid-Afrika is wat activistisch met evenementen en marsen georganiseerd. Op deze dag vooral aandacht voor de rechten van vrouwen in relatie tot geweld tegen vrouwen.

internationale vrouwendag 2023Clara Zetkin

Clara Zetkin (1857-1933), een Duitse vrouwenrechten-activiste, speelde een prominente rol in de vrouwen- en arbeidersbeweging aan het begin van de 20e eeuw. Zij wordt beschouwd als een van de grondleggers van het feminisme. Zetkin was een fervent voorstander van de internationale solidariteit van de arbeidersklasse en was betrokken bij tal van internationale congressen en conferenties. In 1910 organiseerde Zetkin het eerste Internationale Vrouwencongres in Stuttgart, waar de basis werd gelegd voor de viering van Internationale Vrouwendag. Inzet was vrouwenrechten, gelijke kansen en het recht op arbeid en politieke participatie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Zetkin een van de weinige linkse leiders die zich uitsprak tegen de oorlog en voor vrede pleitte. Ze was ook een tegenstander van het opkomende nazisme en maakte zich zorgen over de opkomst van Hitler en zijn aanhangers.

Foto Clara Zetkin, commons, wikimedia

Top 5 bloemen Internationale Vrouwendag 2023

Bekijk hier de top 5 bloemen van de Decorum-kwekers. Allemaal even mooi om te geven op Internationale Vrouwendag 2023.

lisianthus

1- Lisianthus

De elegante Lisianthus is er in wit, crème, blauw, roze, lila, paars en zalm. Zelfs met meerkleurig. De uiteenlopende kleuren en de sierlijke vorm van de bloem zorgen voor een charmante uitstraling. De bloemblaadjes van de Lisianthus zijn zacht en delicaat.  Lisianthus heeft een krachtige symboliek, staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. De perfecte bloem voor Vrouwendag 2023.

tulpen

2- Tulpen

Tulpen die kort en klein blijven. Enkelbloemige, dubbelbloemige, gefranjerde en parkiettulpen. Gevlamd en gestreept Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen... de ene kleur nog fraaier dan de andere. Een iconische bos tulpen is betaalbaar kado met onbetaalbare indruk. Hierin zit de rijkdom van het geschenk: de impactvolle attentie.

vrouwendag 2023

3- Chrysanten

In tros en pluis en met oneindig veel kleurvariaties. De Chrysant zorgt voor warmte en vrolijkheid, past perfect in elk boeket en is zeer lang houdbaar.
Net als veel andere bloemen, heeft de Chrysant met symboliek te maken. Deze bloem staat voor geluk en gezondheid. De Chrysant laat zich prachtig combineren met bijvoorbeeld trosrozen, freesia’s en orchideeën.

Kalanchoe

4- Snijkalanchoë

Kalanchoë, de oersterke vetplant met zijn felgekleurde bloemetjes. Wie kent 'm niet. Minder bekend is dat deze plant ook als snijbloem beschikbaar is. Een vaas met Snijkalanchoë heeft op zichzelf al een enorme sierwaarde, en biedt wel 4 weken lang plezier. Kalanchoë kan tegen een stootje. Net als de potplant, is de snij-variant verkrijgbaar in trendy kleuren.

cymbidium

5- Cymbidium

De mysterieuze Cymbidium. Bloeit in grote kelkachtige bloemen. Eyecatcher in boeket en vaas. Kies je eigen kleur, val voor de lipjes met huin sierlijke vlekjes en stippen. Cymbidum  kan zo’n vijf weken staan. Ideaal dus om de ander een lange tijd te verblijden. In China is de Cymbidium een intiem geschenk; de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.

Deze top 5 is een kleine greep uit de Decorum collectie. Natuurlijk zijn alle bloemen prachtig en is het idee van het schenken van bloemen nog veel belangrijker.