Duurzaamheid kernwaarde – De glastuinbouw, waaronder de sierteelt -kwekers van bloemen en planten- is een bron van innovatie, technologie en duurzaamheid. Onze Nederlandse kassen behoren tot de meest geavanceerde van de wereld en dragen bij aan de gestelde duurzaamheidsdoelen. Al tientallen jaren investeren kwekers in het schoon en energiezuinig produceren van bloemen en planten.
Nederland wordt wereldwijd geroemd om het project de Kas als energiebron, wat onder andere onderzoek uitvoert naar aardwarmte, zonnewarmte en waterstof wat het fossiele gas kan vervangen. Dit onderzoek vindt plaats op het hoogte niveau, aangejaagd door overheid, overkoepelende instanties in de sector en universiteiten zoals die van Wageningen.

Duurzaamheid kernwaarde

Maar ook op kwekersniveau gebeurt er het nodige. Voor het kwekerscollectief Decorum is duurzaamheid een van de drie kernwaarden. Alle Decorum kwekers telen hun planten en bloemen zo duurzaam mogelijk. Van zonnepanelen tot geothermische warmtepompen. En van gereduceerd plastic gebruik tot gezamenlijke transport. Ondernemen volgens het principe planet, profit, people. Te realiseren door:
– duurzame energie
– hergebruik water
– certificering
– gewasbescherming
– maatschappelijk verantwoord ondernemen
– gereduceerd plastic

duurzaam
duurzaam
duurzaamheid kernwaarde
duurzaam
duurzaam
duurzaam
duurzaamheid kernwaarde
duurzaam
duurzaamheid kernwaarde
duurzaamheid kernwaarde

Ammerlaan-Sosef

Ammerlaan-Sosef is gespecialiseerd in diverse soorten Celosia en Primula. Een bijzondere variant is de Primula Pricanto !Sensation!; drie kleuren Pricanto in één pot. Wat betreft duurzaam ondernemen beschikt Ammerlaan-Sosef over de A-status. De producten uit de kwekerij zijn MPS-ProductProof; dat is een systematiek waarbij met behulp van registratie van gewasbescherming binnen 24 uur en onafhankelijke monsternames kan worden aangetoond dat bepaalde werkzame stoffen niet zijn gebruikt in de teelt.

lisianthus

Montana Lisianthus

Montana Lisianthus is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het telen Lisianthus voorheen ‘Eustoma’ genoemd. De Lisianthus kweker draait volledig op ledverlichting. Dit is zuiniger en efficiënter. Bovendien dringt LED licht ook nog eens dieper het gewas in, waardoor de takken nog zwaarder en de bloemen nog groter en voller zijn.

decorum laurier

Gova

Hoewel Gova slechts één product kweekt –Laurier– heeft deze kweker een scala aan duurzame initiatieven. Het bedrijf werkt volledig biologisch en de keukenlaurieren worden gekeurd voor gebruik in de keuken. Bijen worden ingezet om bij te dragen aan een gezonde omgeving en het bedrijf werkt met mensen met een achterstand. Gova verwerkt al het afvalblad, bijvoorbeeld tot zeep, drop, thee en ontsmettingsmiddel.

gerbera

Villa Gerbera

Eigenaren André en Mike Zuidgeest zijn gespecialiseerd in het kweken van tientallen grootbloemige Gerbera’s. Bij Villa Gerbera wordt al het water 100% hergebruikt binnen het bedrijf. Villa Gerbera wekt zelf energie op, en gebruikt alle bronnen die daarbij vrijkomen (CO2, warmte, elektriciteit). Zo gaat er niks verloren. Naast de eigen CO2, wordt ook de CO2 van de Rotterdamse industrie in de kas geblazen. De planten zetten deze CO2 om in zuurstof.

lelies

Moerman Lilium

Moerman Lilium noemt zich met trots de duurzaamste producent van topkwaliteit lelies: ‘elke dag produceren voor de lange termijn’. De lelies worden op een ‘groene en milieuvriendelijke wijze geteeld en elke dag vers geoogst. Er worden kippen gebruikt om onkruid te wieden en ongewenste insecten op te eten! DE lelie zou ondere andere symbool zijn voor vergankelijkheid, bij Moerman dus voor duurzaamheid.

chrysanten

Van Dijk Flowers

Iedere dag gaat Van Dijk Flowers voor de hoogste kwaliteit troschyrsanten. De kas is hiervoor uitgerust met de nieuwste technieken, zoals zonnepanelen en biologische bestrijding. Alle bloemen worden vervolgens handmatig gesorteerd en elke dag vers op bestelling geplukt. De chrysant staat voor geluk en gezondheid. Van Dijk Flowers is een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring.

alstroemeria

Together2Grow

Together2Grow kweekt alstroemeria’s en biedt meer dan 20 kwalitatief hoogwaardige rassen. Gedraaide bladeren en felgekleurde bloemen: dat zijn dé kenmerken van de deze bloem. Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving van bloemen en planten, Alstroemeria is echt een bijenmagneet. Door nauwe samenwerking met veredelaars, komen er regelmatig nieuwe en exclusieve rassen en innovaties op het gebeid van duurzaamheid, zoals proeven met led-verlichting.

Nog meer over het kwekerscollectief Decorum

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag: