Poort naar de verbeelding -De tuin is een van de oudste menselijke creaties en daarmee onwrikbaar onderdeel van ons zijn. Dat is altijd zo geweest. Egyptenaren en Mesopotamiërs gebruikten tuinen voor het verbouwen van groente en medicinale planten; Grieken en Romeinen verrijkten de tuin met decoratieve vijvers, beelden en bloemen. Wij doen nog steeds als zij.

Poort naar de verbeelding

Hortus conclusus

De psychologie die aan de tuin kleeft is evenmin veranderd. Dat kleine particuliere lapje blote grond onder de hoge hemel biedt ons al eeuwen een gevoel van veiligheid en privacy. Een eigen ruimte, waar we ons omringen met mooie dingetjes, groen en vooral dierbaren. Hortus conclusus, noemden de Middeleeuwers dit: een paradijselijk toevluchtsoord. Plek van bezinning en rust. Daar waar je kunt ontspannen en herbronnen. Iets waar de moderne, jachtige mens best behoefte aan heeft.

Buffer

Wie zo naar zijn tuin kijkt, heeft ook zo zijn of haar gedachten over zijn tuindeur. Houten tuindeuren, stalen tuindeuren, kunststof tuindeuren… het zijn fascinerende constructen. Meer dan een scheiding tussen binnen en buiten. Een elementaire buffer. Achter de ene kant van de tuindeur hebben we de controle en zetten we de zaken naar ons hand. Aan de andere kant begint de de buitenwereld die grillig, onvoorspelbaar, lief en ook boos kan zijn. Waar de cyclus van bloeien en groeien en het ritme van de seizoenen de baas zijn.

De tuindeur als poort naar de verbeelding

kunststof tuindeuren

Poort van verbeelding

Onze tuindeur, dat alledaagse element in onze achtertuinen, kan gezien worden als een poort naar een andere wereld. Een magische grens waarachter de variaties eindeloos zijn. Drempel naar het rijk van de verbeelding. Voor toegang hoef je alleen maar de handgreep naar beneden te drukken.

Zo, nu weer even voetjes op de grond.

Onderhoudsarm

Ben je op zoek naar een geschikte tuindeur, dan is eentje van kunststof te overwegen. Je kan die op maat en naar wens laten maken, passend bij je huis en tuin. Solide hang- en sluitwerk en onderhoudsarm. Ontworpen om weerstand te bieden tegen de meest voorkomende vormen van slijtage, waaronder verkleuring door UV-straling en schade door weersinvloeden.

TIP: Dromen over je buitenwereld is prima, maar zorg eerst voor een goede tuindeur.