Tuinoverkapping. In de tuinbranche horen we nu al zolang dat de tuin een verlengstuk is van het huis, dat je niet meer kan spreken van een trend. Het is een gegeven. Aan onze tuinen hebben we de laatste decennia veel aandacht en geld besteed. We hechten enorm aan ons eigen stukje open lucht. Als je alle tuinen in Nederland aaneen rijgt, krijg je een immens aangekleed recreatiepark.
Het begon met sierbestrating, toen kwamen de tuinmeubelsets, de een nog mooier dan de ander, tuinvijvers in alle maten en de laatste jaren de opmars van complete buitenkeukens. Onze buitenruimte hebben we smaakvol ingericht, veelal passend bij binnen. En nu is daar de tuinoverkapping.

Tuinoverkapping

terrasoverkapping

Zonwering en seizoenverlenger

Omdat buiten zijn naar meer smaakt, kun je zeggen dat er nu sprake is van een trend die te maken heeft met het oprekken van het seizoen. Bij die trend hoort de tuinoverkapping. Daarmee verlengen we het buitenseizoen tot diep in het najaar, startend op de eerste aangename dagen in het prille voorjaar. Buiten. Heerlijk. Beschermd tegen wind, regen, en toch in de frisse lucht. En even behaaglijk als binnen. En hoogzomer doet de overkapping weldadig werk als zonwering.

tuinoverkapping

Tuinkamer

Dat de terras- en tuinoverkapping de laatste jaren aan populariteit wint, zie je terug in het aanbod. Van eenvoudig tot luxe. Wie wil kan met een overkapping zelfs een tuinkamer creëren, inclusief zijwanden een glazen schuifwand.

Tip: Sommige leveranciers bieden online de mogelijkheid je eigen terrasoverkapping samen te stellen.

Vanzelfsprekend in de uitvoering die het best past. In de kleur die je aanspreekt, antraciet of crèmewit. Met de keuze uit halfronde, vlakke en klassieke overzetkappen. En wil je een polycarbonaat of glazen dak?
Overkapping zijn te krijgen in verschillende lengtes. De meest gangbare breedtes liggen tussen de 3 en 12 meter. De diepte varieert van 2,5 tot 4 meter. Afmetingen waarbij je daadwerkelijk kan spreken van een extra kamer.

Tip: Met een goede montagehandleiding kun je zelf de terrasoverkapping plaatsen.

Vergunning

In veel gevallen kan een overkapping vergunningvrij worden geplaatst, tenzij die meer dan 30 vierkante meter is en of 50% van het tuinoppervlak beslaat. Voor een overkapping die vanaf de openbare weg te zien is, gelden in de veel gemeenten aanvullende regels. In die gevallen zal er een meldingsplicht zijn of een vergunning moeten worden aangevraagd.

Tip: maak de overkapping niet hoger dan 3 meter, daarboven is een vergunningaanvraag nodig.

Aankleden met Begonia’s

Staat de overkapping, dan wordt het tijd voor een aankleding met groen. Wat denk je van begonia’s. Ok die zijn weer helemaal hip. Niet in de laatste plaats door de dromerige kleuren waarin deze zomerbloeiers te krijgen zijn. Kijk eens naar de Dream-collectie zitten. Mooi of niet!

Nog meer tuintrends?

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: