Groendak – Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. We zien steeds meer effect van de klimaatverandering, dit is dan ook de voornaamste reden om te investeren in het verduurzamen van een woning. Een bijkomend voordeel is dat de kans groot is dat je er financieel ook op vooruit gaat. Vaak kun je door bepaalde aanpassingen te maken, zoals het aanschaffen van zonnepanelen of het investeren in duurzame isolering, al tientallen euro’s per maand besparen. We zien ook steeds vaker dat er wordt gekozen voor een groendak. Deze groene daken creëren niet alleen een luxueuze en levendige uitstraling van een gebouw, maar brengen nog veel meer voordelen met zich mee. We hebben de voordelen van de aanschaf van een groendak voor je op een rijtje gezet, het zijn er nogal wat!

Groendak

biodiversiteit

Vijf voordelen van een groendak

1- Weinig onderhoud

Bij de plaatsing van een groendak worden er sedum planten geplaatst. Deze planten zijn erg sterk en hebben eigenlijk weinig onderhoud nodig. Als je ervoor zorgt dat de planten 1 keer per jaar onder handen genomen worden, is dat eigenlijk al voldoende.

2- Biodiversiteit

Vooral als je in een drukke stad woont kun je echt snakken naar een beetje groen in de omgeving. Door de plaatsing van een groendak heb je niet alleen een mooier uitzicht, maar draag je ook bij aan de biodiversiteit in een stad. Zo kun je sedum planten laten plaatsen die bijen of vlinders aantrekken.

3- Het absorberen van regenwater

De plaatsing van de planten op het dak en het bijbehorende afvoersysteem zorgen ervoor dat het regenwater grotendeels geabsorbeerd wordt. De planten zuiveren het water en laten het water verdampen. Het overige water doet er langer over om naar het riool afgevoerd te worden. Het zorgt er dus voor dat het waterpeil in de grond behouden wordt. Daarnaast kunnen overstromingen van het riool hierdoor ook verminderd worden.

4- Zuivere lucht

Sedum planten zetten CO2 om in zuurstof. Je zult dus zuiverdere lucht kunnen ademen. Zeker in de stad kan dit een erg fijn gevoel zijn.

5- Het behoud van een dak

De bedekking die op een groendak geplaatst wordt zorgt ervoor dat de staat van een dak beter behouden wordt. Het dak zelf is beschut tegen alle weersomstandigheden. Je zult dan ook merken dat een dak echt tientallen jaren langer meegaat!

bloeiende sedumzoden

De kosten

Het aanschaffen van een groendak is een hele investering, maar je zult de kosten na negen jaar al terugverdiend hebben. Daarnaast kun je in veel gemeenten terecht voor een sedumdak subsidie.

Er zijn eigenlijk nog veel meer voordelen die je kunt genieten als je een groendak plaatst. Hebben we je interesse gewekt? Neem dan eens een kijkje bij Solar Sedum!

 

Fotocredits:
-introfoto:pixabay-sedum-4495183_1280.
-foto sedum en bij: Yoksel Zok op Unsplash.