Aanleg groene daken – De gemeente Den Bosch wil zoveel mogelijk groene daken in de stad. Om burgers over de streep te trekken een groen dak aan te leggen is er een virtuele groene dakentour en… subsidie.

Aanleg groene daken

Plat dak met begroeiing

Een groen dak is een dak bedekt met planten of gras. Ze bieden veel voordelen. Een groen dak werkt onder andere isolerend en dempt geluid. Ook houdt het water vast bij regen, waardoor het riool minder belast wordt.

Subsidie

Om de aanleg van groene daken te stimuleren betaalt de gemeente Den Bosch ongeveer de helft van de aanlegkosten. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, zoals:

  • subsidie geldt voor bestaande daken van particuliere huizen en schuren
  • dak is plat en minimaal 20 m2 groot
  • aanvrager is eigenaar én bewoner van het pand

Wie voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling mag rekenen op een vergoeding van € 25,00 per vierkante meter groene dak, met een maximum van 100 vierkante meter. Om alles nog toegankelijker te maken is er een aanvraagformulier te downloaden via de gemeente-site.

Dakconstructie

Eerst moet je kijken of je dakconstructie het toelaat om een isolerend groendak aan te leggen. Het moet namelijk de cassettes zonder probleem kunnen houden. Houd er rekening mee dat de plantjes kunnen verdrinken na zware regen. Om dit te voorkomen moet je checken of het afwateringssysteem juist werkt, zodat het water niet op het dak blijft staan. Ook mag het dak niet schuiner zijn dan vijfentwintig graden. Er zijn gelukkig wel manieren om de cassettes correct te plaatsen als dit wel zo is. Vaak kun je ook bij de gemeente subsidie -zoals Den Bosch- aanvragen. Als je een sedumdak mooie vindt uit een selectie kun je het online bestellen. Je kunt het natuurlijk ook zelf ophalen bij een verkoper van sedumcassettes.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Isolerend groendak maken van sedumcassettes