Isolerend Groendak maken – Een groendak aanleggen brengt enorm veel voordelen met zich mee. Je kunt het laten doen door een bedrijf. Maar er zijn veel mensen die het anders willen aanpakken, ze willen het zelf doen. Misschien ben jij ook een persoon die een prachtige groendak zelf wilt aanleggen. Dit kan je doen door gebruik te maken van sedumcassettes. Met deze cassettes kun je zelf een groendak aanleggen, want ze zijn gemakkelijk om zelf installeren op je dak.

Isolerend Groendak maken

In dit artikel leggen we uit wat deze kant en klare sedumcassettes zijn en waarom ze zo speciaal zijn. De sedumplantjes hebben een heel belangrijke functie bij sedumdaken. We geven informatie over de vele voordelen van de sedumplantjes die zitten in de cassettes. Verder bekijken we enkele belangrijke factoren waarop je moet letten bij sedumcassettes.

Over sedumdaken versus traditionele dakbedekkingen

Foto: Pixabay, op Pexels.

Over sedumplantjes en de cassettes

In de sedumcassettes zijn er verschillende soorten sedumplantjes die in een substraat zitten. Deze plantjes zijn vetplantjes en ze worden netjes in de cassettes geregeld. Er liggen meestal vijf tot acht soorten vetplantjes in de cassettes, het verschilt per aanbieder. Ze zijn zeer eenvoudig te installeren, want je kunt ze aan elkaar klikken. De sedumcassettes en vetplanten vormen dan heel snel een prachtig groendak als je het hebt geïnstalleerd.
Er is een zeer grote keuze aan sedumplantjes en deze soorten vetplantjes bloeien allemaal verschillend. Dus de keuze ligt aan jou, alle plantjes in de vetkruid-familie voor sedumdaken kunnen extreme weersomstandigheden verdragen. De bladeren kunnen heel veel water opslaan, perfect voor de droge en warme perioden. Ook kunnen deze vetplantjes tegen kou en zware regen, omdat de worteltjes het water vast houden.

sedum

Foto: Yoksel Zok, op Unsplash.

De voordelen van sedumcassettes

Sedum haalt CO2 uit de lucht, dit zorgt voor een betere woonomgeving. Het houdt de lucht dan lekker koel, schoon en fris. Het kan zuurstof produceren in plekken met weinig begroeiing. Dit is zeer goed voor het milieu en biodiversiteit. De vetplantjes en bloemetjes zullen allerlei goede insecten aantrekken. Heel nuttige insecten zoals vlinders, bijen en zweefvliegen. Dit is een voordeel voor de mens alsook voor andere dieren zoals vogels.

De leefbaarheid van een buurt gaat omhoog met sedumdaken. Een sedumdak zal het huis ook goed kunnen isoleren. Heel goed voor de portemonnee, want je hoeft minder snel de verwarming of airco aan te zetten. Door de goede isolatie ervan blijft de temperatuur binnen het huis wat stabieler. Ook gaat de huizenprijs omhoog als het over een sedumdak beschikt.

Waarop moet je letten?

Eerst moet je kijken of je dakconstructie het toelaat om een isolerend groendak aan te leggen. Het moet namelijk de cassettes zonder probleem kunnen houden. Houd er rekening mee dat de plantjes kunnen verdrinken na zware regen. Om dit te voorkomen moet je checken of het afwateringssysteem juist werkt, zodat het water niet op het dak blijft staan. Ook mag het dak niet schuiner zijn dan vijfentwintig graden. Er zijn gelukkig wel manieren om de cassettes correct te plaatsen als dit wel zo is. Vaak kun je ook bij de gemeente subsidie aanvragen. Als je een sedumdak mooie vindt uit een selectie kun je het online bestellen. Je kunt het natuurlijk ook zelf ophalen bij een verkoper van sedumcassettes.

Fotocredits introfoto: Cathy VanHeest, op Unsplash