Meer groen in je tuin – In het kader van duurzaamheid en biodiversiteit wordt het belang van groen in de tuin steeds duidelijker. Maar behalve dat groen en beplanting in de tuin goed is voor de natuur, heeft het voor jezelf ook veel voordelen. Zo trekt het regenwater makkelijker de bodem in, en biedt groene beplanting verkoeling op warme dagen. Met deze tips van Gazonplus kun je meer groen in je tuin creëren.

Meer groen in je tuin

Kies voor gras in plaats van tegels

Door een gazon aan te leggen, neemt het groen in de tuin zienderogen toe. Maar veel mensen kiezen voor tegels in de tuin, omdat ze denken dat tegels gemakkelijker te leggen zijn. Er zijn echter wel degelijk mogelijkheden om op een snelle en effectieve manier een gazon aan te leggen, bijvoorbeeld door middel van rollen graszoden. Dit zijn voorgekweekte stukken gras, die compleet met wortels in een dunne laag aarde geleverd worden. Zo hoef je geen gras te zaaien en te wachten tot het opkomt, maar heb je direct resultaat. Kant-en-klare graszoden zijn uniform en dicht, waardoor er veel minder onkruid kan groeien en het onderhoud minimaal is. Wil je toch liever zelf je gazon zaaien? Dat kan natuurlijk ook. Kijk eens online voor de verschillende mogelijkheden om gras aan te leggen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Steeds meer mensen willen tegels uit de tuin

Dit kun je doen om meer groen in je tuin te creëren

Foto: Nick Page, op Unsplash.

Maak een groene tuinafscheiding

Iedereen stelt prijs op privacy, dus een degelijke tuinafscheiding is belangrijk. Ook hier is een kans om de tuin groener te maken. Zo kun je in plaats van een schutting een afscheiding maken door middel van hagen. Er zijn veel verschillende opties, zoals naaldheggen, loofheggen, of een mix van verschillende haagplanten. Houd bij het kiezen van de juiste haag rekening met de groeihoogte, de groeisnelheid, en de bloeitijd. Een haag moet wel regelmatig gesnoeid worden, en kan in sommige jaargetijden doorkijkgaten hebben als de haag niet in bloei staat. Wil daarom toch een schutting, kun je deze ook combineren met beplanting. Door een klimplant aan de schutting te hechten, ben je verzekerd van zowel groen als privacy. Ook kun je de schutting versieren met mooie hangplanten.

Plaats een groene zonwering of groen op de daken

Er kan ook meer groen in de tuin komen door in de hoogte te werken. Een optie is een natuurlijke zonwering te maken waardoor je niet alleen groen creëert, maar ook verkoeling hebt tijdens de zomer. Een pergola, bijvoorbeeld, maakt dat klimplanten makkelijk omhoog kunnen klimmen waardoor er een groene overkapping ontstaat. Door een pergola in de tuin ontstaat er bovendien een idyllisch plaatje. Groen kan ook op de daken aangelegd worden. Heb je een schuur in de tuin? Maak daar dan een groendak of sedumdak op. Als het dak stevig genoeg is, kun je sedummatten aanleggen en daar een vegetatie op planten. Een sedumdak geeft niet alleen een groene aanblik, het isoleert ook heel goed. Daarnaast vangt het regenwater op en vormt het een fijne plek voor vogels.

Fotocredits introfoto: Daniël Maas, op Unsplash.