Ecologische vlasisolatie – Wil je een drieslag slaan, dan is isoleren met ecologische materialen iets waarover je serieus moet nadenken. Goed voor het milieu. Goed voor je portemonnee. Goed voor je gemoed.

Ecologische vlasisolatie

Ecologische isolatie het past naadloos in onze tijd van klimaatzorgen en de behoefte om als individu een wezenlijke bijdrage te leveren aan het niet verder belasten van onze planeet.

Isoleren met vlas

Isovlas is een ecologisch isolatiemateriaal. De naam zegt het al: isoleren met vlas. Vlas kennen wij vooral vanwege de productie van linnen. De korte vlasvezels zijn restproducten bij dit maakproces. Die kunnen worden gebruikt om er isolatie van te maken. 100% natuurlijk en volledig recyclebaar. Vlas wordt gerekend tot de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen.

En met de nodige voordelen

  • lange levensduur
  • hoge isolatiewaarde
  • gemakkelijk te verwerken
  • vrij giftige stoffen
  • dampopen
  • goede geluidsdemping
  • vochtregulerend

Isovlas kan worden toegepast bij de isolatie van muren, plafonds, daken en (houten) vloeren. In de bouwwereld wordt het beschouwd als technisch, ecologisch en economisch aantoonbaar, de meest innovatieve en beste bouwisolatie.

ecologische isolatie

Vlas – Linum usitatissimum

Linnen

Vlas is een oeroud gewas. Al meer dan zesduizend jaar wordt vezelvlas verbouwd om linnen te maken. Daarnaast is er ook olievlas, wat wij kennen van het lijnzaadolie. Deze vlassoort is korter en meer vertakt.
De vlasvezel bestaat uit een bundel van cellen, waarvan de wanden zijn verdikt met cellulose. Om de vezelbundel zitten gelignificeerde cellen, de zogenoemde houtpijp. Van de fijnste lange vezels worden garens gesponnen. In Europa was vlas lang de onmisbare grondstof voor textiel, maar later werd het vervangen door het uitheemse katoen.
Nog steeds wordt er vlas geteeld, ook in Nederland. Maar op zeer bescheiden schaal. In de musea het Vlasschuurken (Koewacht, Nederland) en Texture (Kortrijk, Belgie) is nog te zien hoe vlas wordt verwerkt.

ecologische vlasisolatie

Vlasoogst

Bij onze zuiderburen heeft de vlasindustrie hogere pieken gehaald dan bij ons in Nederland. Een bekend ‘vlasschilderij’ staat op naam van de Vlaams impressionistische schilder Modest Huys. Te zien in Museum van Deinze en de Leistreek in Belgie.

fotocredits:
-introfoto: Couleur, op Pexels.
-vlasbloem, Wikimedia Commons, fotograaf, Bogdan Giuşcă.
-schilderij, Modest Huys, op Wikimedia Commoms, uit de collectie van Museum van Deinze en de Leiestreek.

Nog meer natuurlijke materialen met verrassende toepassing

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: