Dure boodschappen – Alle Nederlanders zullen dit jaar “iets” armer worden. Het kabinet kan de gevolgen van de snelle prijsstijgingen niet voor iedereen verzachten. Met deze waarschuwing kwam premier Rutte, op 1 april, als reactie op de inflatie van 12 procent. “De eerlijkste boodschap aan Nederland is dat de overheid dit niet allemaal kan oplossen.”

Dure boodschappen

Bloemen en planten

Kwekers van bloemen en de planten voelen de pijn al sinds het vierde kwartaal van vorig jaar. De gasprijzen zijn inmiddels zo hoog, dat sommige tuinders hebben besloten hun kassen leeg of koud te laten staan. En op de veiling brengen bloemen en planten sinds maart weinig op, want de tuincentra en bloemisten zijn voorzichtig, omdat hun klanten, wij consumenten, voorzichtig zijn met het kopen van bloemen en planten.

Wij letten extra op onze uitgave en hebben een scherper oog voor aanbiedingen. Wie de moeite neemt om voor boodschappen op internet een bijvoorbeeld een Plus supermarkt folder te raadplegen, kan best wat besparen. Ook als het om bloemen en planten gaat. Of tuinaarde.

dure boodschappen

Energie

Dat geluk hebben kwekers niet. Er bestaat niet zoiets als een energiebode, waar zij goedkoper gas kunnen kopen om hun kassen te verwarmen. Om toch nog aan hun productie te komen, wordt er door sommigen overgestapt op seizoenstelen, dat is telen volgens de natuur. Maar kun je een oogst in een kas plannen, in de onvoorspelbare natuur gaat dat niet. Natuurproducten kunnen ook wat kleiner zijn (kortere stelen van snijbloemen bijvoorbeeld) dan kasproducten, soms van mindere kwaliteit (minder grote bloemknoppen) en ook de oogsten zijn doorgaans kleiner. Een ander nadeel is dat seizoensteelt leidt tot piekproducties, waardoor er in bepaalde periodes weer veel van hetzelfde op de markt komt.

Radeloze kweker

Waar wij als consumenten nog speelruimte hebben, al is het maar door energiezuinige apparaten te gebruiken, daar zit de kweker klem. Van bloemen overstappen op bijvoorbeeld groente gaat niet, want groente vraagt om nog meer kasoppervlak en energie dan bloemen en planten. Genoeg kwekers hebben kassen in Afrika of Zuid-Europa, maar ook dat is geen optie, want de dan is er weer sprake van hele hoge transportkosten.

Hoppen kunnen wij wel. Zeker in wie in stedelijk gebied woont. Als het leven duurder wordt, wordt de winkeltrouw lager: wij gaan waar de aanbiedingen staan.