Duurzaam bedtextiel – Duurzaamheid, groen, milieubewustheid en eerlijke handel principes zijn de afgelopen jaren ontzettend veel besproken onderwerpen omtrent de mode-industrie. Artikelen over arbeidsuitbuiting en zelfs kinderarbeid voor de vervaardiging van dure merkkleding gingen veelal viraal.

Duurzaam bedtextiel

Let op keurmerken

Consumenten letten steeds vaker op keurmerken bij het kopen van kleding. Deze keurmerken tonen aan dat de kleding op een verantwoordelijke manier gemaakt is, zowel voor mens als milieu. Maar mode is niet de enige industrie waar deze keurmerken belangrijk zijn. Ook bij andere producten zoals beddengoed spelen deze keurmerken een belangrijke rol. De belangrijkste keurmerken in de wereld van bedtextiel zijn volgens de webshop van Huijer.nl het WFW, GOTS en BSCI.

Duurzaam bedtextiel: dit zijn de belangrijkste keurmerken

Fair Wear Foundation (FWF)

De Fair Wear Foundation is vooral gefocust op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken in ontwikkelingslanden en komt bij Huijer.nl vooral voor bij kussenslopen. Een kledingmerk kan alleen dit keurmerk voeren als minimaal 90% van hun leveranciers onder controle staat van de FWF. Het keurmerk voert ook jaarlijkse controles uit op het naleven van de internationale arbeidsnormen. Op deze manier zorgt het keurmerk ervoor dat er geen sprake is van kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en dat elke werknemer een leefbaar loon krijgt.

GOTS

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is volgens de experts van Huijer.nl veelal terug te vinden bij dekbedovertrekken. De focus van dit keurmerk ligt op de biologische landbouw. Het doel is om zowel milieuvriendelijke als sociaal verantwoorde textielverwerking te realiseren. Kleding die dit keurmerk heeft is vaak kleding die tijdens de productie minder water en energie verbruikt. Ook betekent het dat er tijdens de productie van de kleding geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt. Hetzelfde geldt voor beddengoed.

BSCI

Een ander keurmerk dat je op de website van Huijer vaak terug zult zien komen is BSCI ofwel Business Social Compliance Initiative. Dit keurmerk focust zich geheel op de arbeidsomstandigheden in fabrieken. Het let op dat er geen dwang of kinderarbeid gebruikt wordt. Het lijkt in dat opzicht op de Fair Wear Foundation. De twee verschillende keurmerken richten zich simpelweg op verschillende landen en verschillende merken.

Dit betekent ook dat niet elk stuk beddengoed dat je koopt, elk keurmerk dat er is, moet hebben. Vaak zijn een of twee keurmerken voldoende bewijs dat het product duurzaam en eerlijk geproduceerd is.

Fotocredits introfoto: Mark Champs, op Unsplash.