Duurzaam toerisme – Wereldwijd draagt toerisme voor ongeveer 8% bij aan alle broeikasgassen, het is dus niet zo gek dat duurzaam toerisme steeds meer in aandacht vraagt. Duurzaam toerisme wordt gedefinieerd als toerisme dat volledig rekening houdt met de huidige en toekomstige ecologische, sociale en economische impact en dat zich richt op de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en de lokale bevolking. Gelukkig hoef je je vakantieplannen niet zo heftig om te gooien als je voortaan op een meer duurzame manier op vakantie wil gaan. In dit artikel hebben we een aantal praktische tips voor je verzameld.

Duurzaam toerisme

Woningen die niet langer alleen voor toerisme worden gerealiseerd

Bewuste toeristen kiezen er steeds vaker voor om niet meer te kiezen voor woningen die speciaal worden gerealiseerd voor het toerisme. Waarom zou je namelijk helemaal iets nieuws bouwen, als er in Nederland al zo veel huizen staan? Via een website als huurportaal.nl vind je gemakkelijk een huurwoning die net zo goed dienst kan doen als een accommodatie voor tijdens je vakantie. Dit is een andere manier waarop je duurzaam vakantie kunt vieren. Veel grote steden, zoals Amsterdam, hebben door de vele toeristen ook overlast. Kies dus eens voor een huurwoning buiten de stad, zodat je de lokale bevolking minder tot last bent. Dat heeft voor jezelf ook een voordeel, want woningen buiten de grote steden zijn vaak groter én goedkoper!

olifanten kijken

Foto: Pixabay op Pexels.

Andere activiteiten en andere souvenirs

Vroeger was het ontzettend stoer om op vakantie te gaan naar een ver land en daar op de foto te gaan met een tijger of een ritje te maken op een olifant. Tegenwoordig weet je natuurlijk dat dat echt niet meer kan. Vanuit het WWF wordt geadviseerd om zo ver mogelijk bij dit soort plekken uit de buurt te blijven, in de hoop dat wilde dieren langer blijven bestaan. Voorkom ook dat je souvenirs meeneemt die van dieren afkomstig zijn, zoals haaientanden of bijvoorbeeld koraal dat belangrijk is voor de plaatselijke riffen.

Kiezen voor lokaal

Lokaal eten is niet alleen veel lekkerder, maar ook veel duurzamer. Als je in Azië bent heeft het bijvoorbeeld weinig zin om pizza te bestellen, maar kun je beter lokale gerechten bestellen. De buffelmozarella die op jouw pizza zit, moet namelijk ingevlogen worden uit Italië of een andere plek in Europa, terwijl de ingrediënten uit de lokale gerechten vanuit het land zelf komen. Door deze bewuste keuzes te maken kun je ontzettend veel CO2 uitsparen, niet alleen op basis van het vervoer, maar ook door de productie met lokale grondstoffen uit de regio. Als je echt bereid bent om hierin concessies te doen, dan is helemaal vegan eten tijdens je vakantie de beste oplossing, dierlijke producten hebben namelijk een veel hogere impact op het milieu dan de plantaardige tegenhangers. Dit komt voornamelijk omdat voor de productie van zuivel en vlees ontzettend veel water nodig is.

Compenseren voor je reis

Sommige plekken kun je nu eenmaal niet bereiken zonder daarvoor het vliegtuig te gebruiken. Je kunt dan kiezen voor een andere bestemming of je reis (deels) compenseren. Zo zijn er meer dan voldoende organisaties die je de optie bieden om te doneren aan bepaalde natuurprojecten. Voorbeelden hiervan zijn dat er bomen worden geplant of dat er in derdewereldlanden milieuvriendelijke spullen worden geleverd. Verschillende vliegmaatschappijen bieden al aan om meteen een extra bedrag ter compensatie bij te boeken, zodat je je vlucht meteen compenseert.

Kies voor een bestemming dichter bij huis

Een verre vakantie is natuurlijk altijd leuk, maar probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Wanneer je vaker dan eens per jaar naar een bestemming buiten Europa reist, is dat overdreven. Voor jezelf is het ook veel leuker als je jaarlijks naar een verre bestemming uit kunt kijken, in plaats van dat je iedere paar maanden een lange reis in de planning hebt staan. Binnen Nederland zijn er meer dan genoeg leuke plekken waar je ook een fijne vakantie kunt hebben en daarmee kun je veel duurzamer reizen. Ook kun je je vakantie combineren, als je bijvoorbeeld voor je werk al ergens heen moet reizen, kun je daar gemakkelijk nog een aantal dagen achteraan plakken voor je vakantie.

Koop niet alles voor je vakantie nieuw

Voor backpacken of een skivakantie heb je vaak veel spullen nodig, van een backpack tot aan een volledige skiuitrusting. Duurzaam toerisme betekent ook dat je probeert deze spullen eens zo veel mogelijk tweedehands te kopen, te huren of van vrienden en familie te lenen. Dat scheelt jou niet alleen veel geld, maar je voorkomt op die manier ook dat je onnodig veel spullen hebt. Met hergebruik draag je bij aan de circulaire economie, wat betekent dat er geen grondstoffen nodig zijn om voor jou nieuwe spullen te maken en voorkom je ook dat bestaande spullen worden weggegooid.

Fotocredits introfoto: Pixabay op Pexels.
Duurzaam toerisme; wat is dat?

Foto: Magda Ehlers, op Pexels.