Duurzaam vergroenen – Een overkapping met zonnepanelen is een slimme manier om je leefruimte te vergroenen en te verduurzamen. Je beschermt je tuin niet alleen tegen minder aangename weersinvloeden, je wekt ook nog eens je eigen stroom op. Twee vliegen in 1 klap: meer leefruimte en minder uitstoot van Co2. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Duurzaam vergroenen

Een overkapping met zonnepanelen bestaat uit een stevige constructie waarop zonnepanelen zijn geplaatst die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kun je gebruiken voor je eigen huishouden; de wasmachine, vaatwasser, elektrische auto… wat niet al. Zo bespaar je op je energierekening en draag je bij aan de energietransitie.

Meer technische informatie op www.zonnepanelenoverkapping.nl

Dubbel groen

Een overkapping heeft ook andere voordelen voor je tuin. Je kunt zo een schaduwrijke plek creëren waar je kunt genieten van het buitenleven, zonder last te hebben van hitte, regen of wind. Je kunt zelfs planten onder de overkapping zetten die minder water en zonlicht nodig hebben, zoals varens, mossen, heuchera’s en hosta’s. Zo maak je je tuin letterlijk groener.

Duurzaam vergroenen: overkapping met zonnepanelen

overkapping met zonnepanelen

De geschiedenis van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een interessante geschiedenis.

– De basisprincipes van zonne-energie werden voor het eerst ontdekt in de 19e eeuw, toen wetenschappers begonnen te experimenteren met fotovoltaïsche (PV) effecten, waarbij elektriciteit wordt opgewekt door licht op bepaalde materialen te richten.

– In 1954 ontwikkelden wetenschappers van in de Verenigde Staten de eerste werkende zonnecel met silicium.

– In de vroege jaren van de ruimtevaart werden zonnecellen gebruikt om energie te leveren aan satellieten en ruimtevaartuigen. Dit zorgde voor verdere ontwikkeling en verbetering van zonnecel-technologieën.

– In de jaren 70 en 80 begon de zonne-energie-industrie te groeien, voornamelijk dankzij de oliecrises en de groeiende bezorgdheid over milieuvervuiling en klimaatverandering. Overheden begonnen subsidies te verstrekken om zonne-energie te stimuleren.

– Door de jaren heen zijn er aanzienlijke efficiëntie verbeteringen doorgevoerd en spelen zonnepanelen een cruciale rol in ons streven naar schone, hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

zonnepanelen, goed idee

foto: Asia Chang, op Unsplash

Milieu, geld en comfort

Een overkapping met zonnepanelen is dus een duurzame investering. Beter voor het milieu, je portemonnee en je leefcomfort. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, maten en materialen, afhankelijk van je wensen, budget en beschikbare ruimte. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de vergunningseisen, de constructieberekeningen en de installatievoorschriften. Je kunt hiervoor het beste een bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in overkappingen met zonnepanelen, kijk op www.zonnepanelenoverkapping.nl

Samenvattend. Met een overkapping met zonnepanelen maak je optimaal gebruik van buitenruimte en je bent nog energieproducent ook. Een dubbelslag: een aangename en levendige plek om te ontspannen en te genieten en de wetenschap dat je elektriciteitsrekening zakt en minder Co2 uitstoot.

Fotocredits introfoto: Anders Jildén, op Unsplash.