Horeca onderneming – In een tijd waarin de wereld steeds meer aandacht besteedt aan duurzaamheid, is het goed dat ook de horecasector haar steentje bijdraagt. Het verduurzamen van je horecaonderneming kan soms een uitdaging lijken, maar uiteindelijk biedt het veel voordelen. Het vermindert voedselverspilling, bespaart kosten en trekt milieubewuste klanten aan. We hebben een aantal praktische stappen voor je op een rij gezet, zodat jij de eerste stap al kan nemen om je restaurant groener te maken.

Horeca onderneming

Verminder het energieverbruik

Energieverbruik is een grote kostenpost voor veel horecaondernemingen. Maar het regelmatig onderhouden van keukenapparatuur kan het energieverbruik flink verminderen. Investeer in energiezuinige apparaten, zoals professionele vaatwassers die minder water en energie verbruiken. Je kan zowel nieuwe apparatuur als tweedehands apparaten vinden bij bijvoorbeeld horecacentrumbrabant.nl. Daarnaast kunnen simpele veranderingen, zoals het installeren van waterbesparende toiletten en energiezuinige verlichting, al een groot verschil maken. Vergeet ook niet om apparaten uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn en maak gebruik van natuurlijke ventilatie op koelere dagen.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Met de groei van afhaal- en bezorgdiensten, al is het maar een koffie to go, is het verstandig hier milieuvriendelijke verpakkingen voor te gebruiken. Traditionele schuimverpakkingen zijn schadelijk voor het milieu en steeds meer klanten letten op duurzaamheid. Overstappen op biologisch afbreekbare verpakkingen, zoals die gemaakt van suikerriet, hout of papier, kan een groot verschil maken. Deze materialen zijn ook hitte- en waterbestendig. Door bewust te kiezen voor duurzame verpakkingen, toon je niet alleen je zorg voor het milieu, maar speel je ook in op de verwachtingen van moderne, milieubewuste consumenten.

Duurzaam vergroenen van je horeca onderneming

Foto: TheAndrasBarta, op Pixabay.

Waterbesparing als prioriteit

Water is een kostbaar goed en de horeca sector verbruikt er veel van. Waarschijnlijk zo ook bij jouw onderneming. Door bewust om te gaan met water, verminder je niet alleen de ecologische voetafdruk van je restaurant of bar, maar bespaar je ook kosten. Laat vaatwassers alleen draaien wanneer ze volledig gevuld zijn en serveer water aan klanten alleen op verzoek. Controleer regelmatig op lekkages en overweeg de installatie van waterloze urinoirs en waterbesparende kranen.

Kies voor duurzame ingrediënten

Naast het besparen op water en energie, kun je ook bewuster omgaan met de ingrediënten die je gebruikt. Kies voor producten die duurzaam geteeld of geproduceerd zijn. Deze ingrediënten zijn vaak van hogere kwaliteit en dragen bij aan een beter milieu. Daarnaast kan het aanbieden van seizoensgebonden gerechten je menukaart verfrissen en klanten aantrekken. Een wisselende menukaart per seizoen stimuleert de inkoop van lokale en seizoensgebonden producten. Ga een samenwerking met de lokale aardbeien- of aardappelboer aan.

Digitaliseer je administratie

Niet alleen op de vloer kun je veranderingen aanbrengen, maar ook achter de schermen is er winst te behalen. Door je administratie te digitaliseren, kun je veel papier besparen en efficiënter werken. Digitale systemen maken het makkelijker om loonstroken op te maken, trends te analyseren en uitgebreide rapportages op te stellen. Dit vermindert niet alleen de papierberg, maar verbetert ook de bedrijfsvoering en vermindert fouten.

Fotocredits introfoto: Surprising_SnapShots, Mircea Iancu, op Pixabay.