3 energiebesparende tips – Om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken is het nodig om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Wat kun je doen om minder energie te verbruiken in je huishouden? We geven 3 praktische tips.

3 energiebesparende tips

Tip 1: Wek zelf groene stroom op

Al gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Dat is de ideale manier om zelf groene stroom op te wekken. Je kunt dit direct gebruiken, of leveren aan je energieleverancier. Het meest duurzaam is het zoveel mogelijk direct gebruiken van je opgewekte stroom. Dit kun je mogelijk maken door zoveel mogelijk van je stroombehoefte te verbruiken wanneer de zon op je zonnepanelen schijnt. Programmeer de vaatwasser, de wasmachine, het opladen van je fiets of auto op de momenten dat jouw zonnepanelen de stroom opwekken. Dan heb je deze stroom ‘s avonds niet meer nodig. Het energienet is er ook blij mee, want zo ontstaan er minder capaciteitsproblemen door het heen-en-weer sturen van stroom van en naar jouw huis.

Tip 2: Isoleer je woning zo goed mogelijk

Niet alleen het milieu is er blij mee, maar jij zelf ook! Als jij zorgt dat jouw woning goed geïsoleerd is, heb je minder last van tocht, warmte en vocht. Met dure woorden verhoog je hiermee jouw wooncomfort. Je zult merken dat je veel minder gas of stroom nodig hebt om jouw woning op temperatuur te houden als je dak- vloer- en gevelisolatie hebt aangebracht. Je mag in dit rijtje ook kunststof kozijnen zeker niet vergeten! Onlangs werd zelfs een extra subsidie aangekondigd voor het plaatsen van kunststof kozijnen in Groningen omdat deze maatregel zo effectief is. Kunststof kozijnen in combinatie met HR++ glas zijn namelijk zeer goed isolerend. Zowel het glas als de kozijnen zelf kunnen zorgen dat je warmteverlies drastisch daalt. En ‘s zomers zul je merken dat je huis veel minder warm wordt. Mocht het nodig zijn dan kun je zelfs nog kiezen voor een warmtewerende folie op je ramen, zodat je de airco minder vaak hoeft te gebruiken. Heel duurzaam!

Duurzaam wonen: 3 energiebesparende tips

Foto: Martine Vogel, op Unsplash.

Tip 3: Let op je gedrag en pas dit aan

Veel mensen zijn zich niet zo bewust van de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Denk aan het dichtdraaien van de kraan tijdens het tandenpoetsen. Dit scheelt slechts 2 minuten waterverbruik, maar als je dat tweemaal per dag doet en 365 dagen per jaar, dan gaat het al over 24 uur verspilling van kraanwater op jaarbasis.

Sluit deuren tussen de kamers in je woning. Zo ontstaat er geen ‘trek’ wat tot warmteverlies leidt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zonder omvormers geen duurzame energietoekomst

Doe de verwarming uit, ruim voordat je naar bed gaat. Dit scheelt je op jaarbasis ook vele uren aan onnodig gasverbruik. Pak in het najaar en in het voorjaar eens een dikke trui in plaats van de verwarming, dat is lekker warm en het kost je niets.

Als je deze en andere tips opvolgt dan kun je op jaarbasis echt een merkbaar verschil maken. Het gaat uiteindelijk meer om willen en niet zozeer om kunnen. Samen kunnen we echt het verschil maken.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Dit is waarom duurzaam leven belangrijk is

Fotocredist introfoto: Roberto Nickson, op Unsplash.