Een goede bodem – Verduurzamen: je hoort het steeds vaker voorbij komen. Steeds meer mensen gaan hun woning verduurzamen, of dit nou een net aangekochte woning is of een woning waar al meerdere jaren in is geleefd. Want hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe hoger het wooncomfort kan zijn en hoe meer je kunt besparen op je gasrekening. Daarnaast wordt het natuurlijk steeds belangrijker om duurzaam te leven. Zo kun je bijvoorbeeld ook jouw bodem isoleren. Duurzaam wonen begint immers bij een goede bodem. Meer daarover, vertellen we je in de onderstaande blog.

Een goede bodem

Wat is bodemisolatie?

Als je de bodem van jouw woning gaat isoleren, isoleer je als het ware de kruipruimte. Daarom wordt bodemisolatie ook wel kruipruimte-isolatie genoemd, waarbij de vloer van de kruipruimte wordt geïsoleerd. Verwar bodemisolatie overigens niet met vloerisolatie. Bij vloerisolatie wordt namelijk letterlijk de vloer van de woning geïsoleerd, terwijl het bij bodemisolatie nog iets dieper gaat: dan wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd.

Waarom je jouw bodem ook moet isoleren

Er zijn een aantal redenen waarom het verstandig kan zijn om de bodem te isoleren.

Duurzaam

Als je van plan bent om jouw kruipruimte te isoleren, ben je duurzaam bezig. Je kunt namelijk met bodemisolatie ervoor zorgen dat jouw vloer minder koud wordt en dat je dus minder snel de verwarming aan hoeft te zetten. Op deze manier kun jij het milieu helpen!

Besparen op de kosten

Om voort te borduren op het vorige punt: je hoeft minder snel de kachel een graadje hoger te zetten. Dit heeft natuurlijk weer het voordeel dat je kunt besparen op jouw gasrekening. Daarnaast kan het ook zijn dat je in aanmerking kunt komen voor een subsidie als je ervoor kiest om jouw woning te isoleren: het is een tip om dit van tevoren te checken.

Vochtproblemen voorkomen

Heb je last van vochtproblemen in jouw woning en is dit afkomstig van jouw kruipruimte, omdat deze ruimte bijvoorbeeld ook erg vochtig is? Dan kan bodemisolatie zeker een uitkomst zijn, aangezien bodemisolatie het vocht tegenhoudt. Het is natuurlijk erg vervelend om vochtproblemen te hebben in jouw woning, want dit is ook niet goed voor jouw gezondheid. Door te investeren in bodemisolatie kun je ook nog eens genieten van meer comfort in jouw huis: je hebt minder kans op vocht én ook heb je minder gauw last van een koude vloer. Win-win.

Duurzaam wonen begint bij een goede bodem

Bodemisolatie (foto: renovatie-totaal).

Bodem isoleren: hoe?

Het isoleren van de bodem van jouw woning is eenvoudiger dan je denkt. Zo kun je het zelf doen, maar je kunt ook een bedrijf hiervoor inschakelen. Het voordeel van de laatste optie is dat je dan recht kunt hebben op de subsidie en dat het natuurlijk op de juiste manier wordt gedaan. Zo kun je isolatiebedrijf Renovatie Totaal inschakelen voor het isoleren van jouw kruipruimte. Ook kun je via dit bedrijf erachter komen welke vorm van bodemisolatie het beste bij jou past, zoals parels of schuim, én welke manieren er nog meer bestaan voor het isoleren van jouw woning.

LEESTIP: Lees ook dit artikel over duurzaam wonen: Flexwoningen en duurzaam wonen

Nog meer manieren om duurzamer te wonen

Bodemisolatie is een goede manier om duurzamer te kunnen wonen. Je kunt bodemisolatie ook combineren met andere manieren van verduurzamen, zoals net al werd benoemd. Zo is bijvoorbeeld het isoleren van het dak ook een erg populaire optie, aangezien dit een plek is waar veel warmte verloren kan gaan – warmte stijgt natuurlijk op. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de spouwmuren te isoleren. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij iedere woning geschikt is. Veel oude woningen hebben namelijk geen schouw en daar is dus ook geen isolatie mogelijk. Gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden om de muren te isoleren. Daarnaast bestaan er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden wat betreft het isoleren en verduurzamen van de woning. Met het oog op duurzaamheid én wooncomfort is dit zeker aan te raden.

Fotocredits introfoto: Vecislavas Popa, Op Pexels.