Duurzame airconditioner – Op zoek naar verkoeling? Denk goed na over welke duurzame airconditioner je nodig hebt. Het aanschaffen van een airconditioner brengt flink wat tijd met zich mee, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste, duurzame model. Er zijn immers een aantal belangrijke overwegingen die je moet maken voordat je deze grote aankoop doet. Zo varieert het energieverbruik per model en is ook de grootte van de ruimte die je wilt koelen een belangrijke factor bij het bepalen van de meest geschikte airconditioner. Dit artikel wil je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw duurzame airconditioner, ook voor een mobiele airco kopen. Besproken worden de verschillende factoren die het energieverbruik van airconditioners beïnvloeden en wordt uitgelegd uit hoe je per situatie kunt bepalen welke airconditioner het beste bij jouw behoeften past.

Duurzame airconditioner

De energie-efficiëntie van de belangrijkste airconditioner merken

In de markt zijn er tal van merken waaruit je een airconditioner kunt kiezen. Om je een beeld te geven van de verschillende merken en hun energieverbruik, volgt hier een selectie van de volgende tien merken:

Duurzame airconditioner… let hier op

Energieverbruik

Zoals je kunt zien, zijn het vooral de premium merken waarbij je extra aandacht moet besteden aan het energieverbruik. Als je nog ruimte hebt om te kiezen voor een merk, dan zijn de volgende drie merken te overwegen met de meest energiezuinige airconditioners:

  1. Samsung

    Samsung staat bekend om zijn energiezuinige airconditioners. Ze hebben een energie-efficiëntieklasse van A+++, met een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 200 kWh. Dit betekent dat je een groot deel van het jaar van koele temperaturen kunt genieten zonder je zorgen te maken over hoge energiekosten.

  2. Daikin

    Daikin airconditioners hebben ook een energie-efficiëntieklasse van A+++, met een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 210 kWh. Bovendien hebben veel modellen van Daikin een ingebouwde ‘slimme’ modus die het energieverbruik optimaliseert op basis van de omgevingstemperatuur, wat nog meer energie kan besparen.

  3. Mitsubishi

    Mitsubishi airconditioners zijn eveneens zeer energiezuinig, met een energie-efficiëntieklasse van A+++ en een gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 215 kWh. Net als Daikin bieden ze ook modellen met slimme modi om energie te besparen.

Duurzame airconditioner… let hier op

De grootte van je ruimte heeft veel invloed op de ideale airconditioner

Het type ruimte dat je wilt koelen, speelt een grote rol bij het bepalen van de ideale airconditioner. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal personen dat er regelmatig verblijft, heb je verschillende eisen aan je airconditioner.

Kleine ruimtes (bijvoorbeeld een kantoor aan huis)

Bij het koelen van een kleinere ruimte, zoals een thuiskantoor of zolder, is het belangrijk om te kiezen voor een airconditioner die geschikt is voor het volume van de ruimte zonder overdreven krachtig te zijn. Zoek naar modellen met lagere BTU-waarden, die efficiënter werken in kleinere ruimtes.

Grote ruimtes (bijvoorbeeld een open woonkamer)

Voor grotere ruimtes, zoals open woonkamers of gecombineerde keuken- en eetruimtes, is het belangrijk om een airconditioner te kiezen die krachtig genoeg is om de gehele ruimte te koelen. In dit geval zijn modellen met hogere BTU-waarden en energie-efficiëntieklasse A+++ de beste keuze.

Wist je trouwens dat Hortensia’s ook een rol kunnen spelen bij een gezond binnenklimaat.

Verschillende kamers (bijvoorbeeld een appartement)

Als je van plan bent om meerdere kamers in je huis te koelen, kan een multi-split airconditioningsysteem een goede keuze zijn. Dit systeem maakt gebruik van één buitenunit die verbonden is met meerdere binnenunits, waardoor je elke kamer onafhankelijk van elkaar kunt koelen of verwarmen. Dit is niet alleen handig, maar ook energiezuinig omdat je niet onnodig kamers hoeft te koelen die niet in gebruik zijn.