Extra kamer – Een groter huis of je huis groter maken? Als je die vraag twee jaar geleden had gesteld, was het antwoord in de meeste gevallen: een groter huis. Maar de tijd van onbevattelijke lage rente is voorbij. Lenen kost weer serieus geld. We zijn huiveriger geworden grote sommen te lenen en zoeken naar alternatieven. Daarom maken we liever een extra kamer van onze zolder.

Extra kamer

extra kamer

Zolderkamer

Door middel van een dakkapel van de zolder een extra kamer maken, is vele malen goedkoper dan het aanschaffen van een ruimer huis. Een dakkapel plaatsen lijkt een enorme, alles overhoop halende klus, maar het tegendeel is waar. Specialistische bedrijven kunnen in 1 dag een dakkapel plaatsen. ’s Ochtend heb je nog een klassieke en nagenoeg onbenutte zolder en ’s middags op dezelfde dag een lichte moderne ruimte om te werken, te slapen of voor de kinderen.

Prefab

De voorbereiding die aan het plaatsen van de dakkapel vooraf gaat kost meer tijd dan het plaatsen zelf. De dakkapel komt als prefab aan. Daarna is het een kwestie van een gat in het dak zagen, de dakkapel op zijn plek takelen, plaatsen, aftimmeren en vuil afvoeren. Klaar is Kees. Alsof er niets is gebeurd.
Zonnepanelen op dakkapel leggen behoort ook tot de mogelijkheden, maar is wel afhankelijk van de draagconstructie en de maximale belasting. Raadpleeg de leverancier in geval van twijfel, zo  voorkom je lekkages en schade.

calathea luchtzuiverend

Verliefd op je huis

Afzien van een kostbare verhuizing en toch een extra kamer en verlaging van je energierekening, dooreen dakkapel met zonnepanelen te nemen, ga je heel anders naar je huidige huis kijken. Niet voor niets is het TV-programma Weer verliefd op je huis populair. Het is best goed om te beseffen wat je hebt. Iets praktischer denken kan financieel een wereld van verschil betekenen.
Dan zit je nog wel met de vraag, wart doe ik met mijn nieuwe ruimte. Een kantoor omdat thuiswerken zo bevalt? Een slaapkamer? Een hobbykamer waar je het een nader kwijt kan zonder elke dag te hoeven opruimen? Of een kamer voor de een van de kids? Alles kan.

Kamerplanten

Waarvoor je ook kiest, vergeet de kamerplanten niet. Planten maken elke ruimte echt huiselijk. Je kan zelfs luchtzuiverende kiezen, goed voor de concentratie. Of planten die je nachtrust bevorderen, zoals de ananasplant, mocht de zolderkamer een slaapkamer bestemming krijgen.
Zelfs wanneer er wat minder lichtinval is, dan nog zijn er genoeg woonplanten om uit te kiezen. Sommige kamerplanten doen het beter in de schaduw, omdat ze zich door de jaren heen hebben aangepast aan minder licht.

Een zolderkamer kan in de zomer warm en in de winter koud worden. Met een airconditioner kan je het binnenklimaat in de ze ruimte goed reguleren;