DEN HAAG – Gisteren, 6 september, was het Duurzame Dinsdag. In de Oude zaal van de Tweede Kamer nam staatsecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de koffer in ontvangst met maar liefst 511 voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Ook werden er prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën en projecten.
Duurzame dinsdag
De VHG Groenprijs ging naar de Green Deal 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur.
Duurzame Dinsdag verzamelt duurzame ideeën uit de samenleving en brengt ze onder de aandacht van de politiek. Iedereen, jong en oud, bedrijf, ondernemer of maatschappelijke organisatie kan zijn of haar idee indienen om Nederland te verduurzamen is welkom.
Drie voorstellen waren genomineerd voor de VHG Groenpijs, een ondersteuningsprijs waarmee het initiatief nog verder uit kan groeien.
De Green Deal 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur, een initiatief van onder andere NL Greenlabel, werd als prijswinnaar uitgeroepen.
Groene leefomgeving
Natuurlijk en duurzaam groen in de stad
Het project 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur richt zich op nieuwe manieren van inrichten en onderhouden van groen in steden waarbij biodiversiteit en duurzaamheid centraal staan. Het uitgangspunt is het ontwikkelen van platforms, waarbij gemeentes en ontwikkelaars makkelijk kunnen aanhaken om stedelijk gebied om te toveren in natuurlijk en duurzaam groen.
NL Greenlabel wil dit faciliteren. Hiervoor is een greendeal opgezet waarin wordt samengewerkt met diverse organisaties, zoals Vlinderstichting, bureau Regelink, overheden en ondernemers in het groen.
Jury-oordeel
De jury was onder de indruk van het enthousiasme waarmee partijen in dit project samenwerken: “Provincies, gemeenten én ondernemende hoveniers lopen direct warm voor dit initiatief, en dat biedt veel kansen. NL Greenlabel biedt iedereen de mogelijkheid om initiatief te nemen. Juist dat maakt dit idee zo sterk”, aldus het juryrapport.
VHG-directeur Egbert Roozen kan zich goed vinden in het oordeel van de jury: “We hebben de VHG-prijs in het leven geroepen om initiatieven te onderscheiden, die groen dichter bij de buurt brengt. Vooral projecten waarin burgers, overheid en ondernemers in het groen willen we hiermee extra ondersteunen en verder helpen. 1.000 hectare stedelijke natuur is een mooi voorbeeld, waarin de groene verbinding centraal staat en dat volop aandacht heeft voor biodiversiteit, leefklimaat en gezondheid van mensen.”
VHG partner van Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag wordt georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, in samenwerking met een aantal partnerorganisaties.
Branchevereniging VHG (Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners) heeft zich vorig jaar als partner aangesloten. Daarmee wil zij de aandacht vestigen op de waarde van het natuurlijke groen in de verduurzaming van Nederland. “Als groene sector zijn we automatisch verbonden aan duurzaamheid en presenteren we onze oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De concepten van De Levende Tuin en de Groene Schoolpleinen zijn hier mooie voorbeelden van, die respectievelijk een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de onze leefomgeving en de ontwikkeling van kinderen. Ik zie een grote rol voor onze leden weggelegd om onder andere die groene concepten in de praktijk te realiseren en daarmee bij te dragen aan meer duurzaamheid met natuurlijk groen.”, aldus Roozen.