OEGSTGEEST – Duurzame theelers. Vier Nederlandse telers lanceren vandaag, op Duurzame Dinsdag, een thee met de smaak en kracht van bromelia, basilicum, curry en laurier: Theelers.

De kruidenblend is niet alleen erg lekker, maar is ook zeer geschikt voor mensen die hun suikerspiegel in balans willen houden. In de toekomst zullen nieuwe varianten van Theelers op de markt verschijnen.

Duurzame theelers

theelers

Duurzame thee op Duurzame Dinsdag

De vier bedrijven achter Theelers zijn Gova, Corn.Bak, Kruidenaer en Westlandpeppers. Zij leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen via BioBased Greenport West-Holland. Dat is het programma van Greenport West-Holland dat zich onder meer bezighoudt met reststromen en inhoudsstoffen. Gezamenlijk onderzochten ze welke oplossingen ze konden ontwikkelen door hun gewassen samen te voegen. Uitgaande van de kracht van de individuele producten.

In Greenport West-Holland werken drie partijen samen – ondernemers, overheden en kennisinstellingen – aan een duurzame en vitale toekomst voor het regionale glastuinbouw. Zo ontstaat er een nieuwe Biobased-markt voor de tuinbouw. Plantenstoffen uit restmateriaal en nieuwe teelten inzetten als waardevolle grondstoffen voor de industrie.

thee

foto Carolyn V, via Unsplash

Theemelange

Het maken van een theemelange bleek een veelbelovende mogelijkheid. De melange van Theelers bestaat uit de producten van de vier telers (aangevuld met citroenverbena). Laurier zorgt voor smaak én verlaagt de bloedsuikerspiegel, bromelia werkt onder meer koorts- en bloeddrukverlagend, currybladeren zijn rijk aan vitamine A, B, B2 en C en reguleert de bloedsuikerspiegel, en basilicum is goed voor de spijsvertering, is ontstekingsremmend en heeft antibacteriële eigenschappen.

“Om te kijken naar een goed eindproduct met al onze ingrediënten moesten we in ieder geval ieder ingrediënt goed kennen. Dit betekende kennisuitwisseling, onderzoeken en experimenteren. We moesten uitvogelen hoe we de ingrediënten moesten drogen, hoe fijn de bladeren gesneden moesten worden, enzovoorts”, vertellen de initiatiefnemers van Theelers.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Eerste theehaag van Nederland staat in Warmond

theelers

Theesommelier

”Met hulp van een theesommelier hebben we gekeken naar de individuele ingrediënten en de samenhang daarvan in een kruidentheemelange. Na een intensieve periode van testen en proeven van verschillende varianten, samen met de theesommelier, hebben we besloten om citroenverbena aan onze kruidenmelange toe te voegen als vijfde ingrediënt. Hiermee was de mix compleet!”

De eerste batch thee is vanaf heden in beperkte oplage te verkrijgen in de webshop van Theelers: www.theelers.nl.