Theerevolutie – Thee gekweekt in Nederland? Dat kan niet, zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Johan Jansen, succesvol plantenkweker, is inmiddels ook theekweker. Vanuit het Brabantse Zundert, onder het label Tea by Me, brengt Jansen thee van Nederlandse bodem op de markt. Daarmee is hij uniek. In Nederland en Europa. Maar de droom van Jansen gaat verder. Hij wil in Nederland een ware theerevolutie ontketenen; theedrinken naar een ceremonieel niveau brengen en een theeinspiratiecentrum bouwen. Om dit te bereiken heeft hij een crowdfundingsactie opgezet.

Theerevolutie

thee uit Nederland

Thee uit Nederland: een droom geboren

“Op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met thee. Mijn opa liet me altijd theedrinken uit zijn thuis gevulde beugelfles. Toen ik tien jaar geleden door China reisde, maakte ik voor het eerst een theeceremonie mee en leerde hoe goede thee bereid wordt en smaakt. Ik stond perplex over het feit dat alle thee van één en dezelfde plant komt en dat je met dat ene plantje meer dan 500 smaken kunt maken. Mijn droom was geboren: er moest een kwaliteitsthee uit Nederland moest komen.”

theerevolutie

Eerste theeplant uit Europa

“Maar in heel Europa was de theeplant niet te krijgen. In 2009 zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een Nederlandse theeplant. Toen nog onder de vlag van ons bedrijf Special Plant Zundert BV.
We haalden theeplanten uit Azië en Rusland en zijn gaan kruisen totdat er een plant ontstond die in Nederland gekweekt kan worden en de winters kan doorstaan. Na acht jaar is het ons als eerste en enige kwekerij in Europa gelukt om de theeplant geschikt te maken voor het Europese klimaat, en dus ook voor thuisconsumptie. Daarmee brengen we met deze afgeschermde genetica iets heel unieks op de markt, een ware theerevolutie, onder het bedrijf en label Tea by Me.”

van Nederlandse bodem

Tea by Me is uniek

“De theeplant Camellia Sinensis groeit normaal in warme tropische en subtropische gebieden. Daardoor wordt alle thee die we dagelijks drinken veelal uit Azië gehaald, wat eigenlijk zonde is, niet alleen vanwege de milieubelasting, maar het gaat ook ten koste van de versheid van de thee.
Met Tea by Me zetten we voor het eerst écht Nederlandse thee op de markt. Niet alleen in Nederland geproduceerd, maar ook gekweekt. En net zoals we weten dat melk van de koe komt, willen we mensen leren dat alle thee van één en dezelfde theeplant komt: groene, zwarte, witte, gele en oolong.
Met de Tea by Me theeplant maken we het mogelijk dat in iedere stad of plaats gekweekt kan worden. Inmiddels hebben we met ons team van specialisten en theesommeliers onze eigen theecollectie opgezet.”

thee, zelf kweken

Missie

“We hebben de sociale missie om de kern van thee uit te leggen. Er ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie en bewustwording bij de consument: wat drinken we eigenlijk en waar komt het product vandaan? We beheersen het ambachtelijk maken en we kunnen het aan de consument uitleggen. We werken vanuit de basis: de theeplant. Het potentieel van de theemarkt is groot: 90% van de Nederlandse bevolking drinkt thee.”

zelf kweken

Zoals koffie

“Waar koffie de revolutie doormaakte naar een kwaliteitsproduct en zelfs groene koffie is dit ook aanstaande voor thee. 15 jaar geleden dronk iedereen nog filterkoffie. Men ging van Senseo naar Nespresso en maalt nu thuis de bonen zelf. Met thee gaat hetzelfde gebeuren. Voor kwaliteitsthee hoef je vanaf nu niet meer naar het buitenland: deze groeit gewoon in Nederland! Hiermee creëren we net zoals in Azië een eigen Nederlandse thee-economie.”

Crowdfunding

Johan Jansen wil de theeproductie opschalen waardoor een grotere groep consumenten in aanraking komt met Tea by Me. Om zijn plannen te realiseren heeft hij een crowdfunding-campagne opgezet. Benodigd kapitaal is € 500.000. Jansen zoekt mensen die vanaf € 1.000 willen investeren. Meer informatie over zijn project is te vinden op de speciale CrowdAboutNow-website. En in het filmpje hieronder.

GroenVandaag besteedde eerder aandacht aan Tea by Me en Theeplant straks in Robs Grote Tuinverbouwing

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Meer info op Local Tea.