Aquarium in de woonkamer – Wel eens aan een aquarium in de woonkamer gedacht? Dat kan heel spectaculair zijn. Zeker als de leefruimte ook is aangekleed met grote en kleine kamerplanten. Met zoveel natuur om je heen creëer je een buitengewone exotisch sfeer met een rustgevend, heilzaam effect.

Een aquarium in de woonkamer

Zeeaquarium

Met het aquarium wordt in dit artikel een zeeaquarium bedoeld. Een leefomgeving voor vissen die gewend zijn aan natuurlijk zeewater. Zo’n zoutwateraquarium is specifiek ontworpen om mariene organismen te huisvesten. Door oceanische omstandigheden te simuleren is het mogelijk om een verscheidenheid aan vissen, ongewervelde dieren en koralen te houden. Maar, een zeeaquarium vereist wel speciale aandacht voor waterkwaliteit, temperatuur, en de chemische balans om ervoor te zorgen dat het zeeleven kan floreren.

Een aquarium in de woonkamer is een topattractie

Anemoonvis met prachtige gouden streep die over zijn lichaam. Ze worden ongeveer 12 cm en kunnen in een koppel of alleen worden gehouden.

Zeewater

Waar haal je zout water vandaan? Geen probleem. Zeewater kopen gaat heel eenvoudig. Surf even op het web, bestel wat je nodig hebt en je krijgt natuurlijk zeewater, vrij van verontreinigingen, thuis geleverd. Wat je vervolgens moet doen, is het in de gaten houden van het zoutgehalte. Je specialist vertelt je daar alles over.

Filtersysteem

Met een geavanceerd filtersysteem voor mechanische, chemische en biologische filtratie houd je je zeewater vervolgens vrij van afvalstoffen.

Vissen en koralen

De top attractie zit ’m natuurlijk in de vissen en koralen. De keus is best groot. Geliefd zijn de Anemoon- en Keizersvissen, die opvallen door hun prachtige kleuren en tekening. Het zijn de doktersvissen die je door hun botox-achtige lippen een glimlach bezorgen. Voor een spetterend kleurenpalet moet je weer zijn bij de Juffers en de Koraalklimmers.
En heb je het over koralen dan waan je je helemaal in een sprookjeswereld: vormen, texturen en kleuren waarvan je niet wist dat die bestonden.

Waterbeweging en watertemperatuur

Waterbeweging is cruciaal voor een zeeaquarium. Nabootsing van stromingen helpt bovendien bij de gasuitwisseling en afvalverwijdering. Zorg dat de watertemperatuur constant is, doorgaans tussen 24-26°C (75-79°F). Laat je goed voorlichten door je specialist. Watertemperatuur is afhankelijk van de levende organismen die je in je zeeaquarium wil houden.

Verlichting

Speciale -vaak LED- verlichting ondersteunt je koraal en andere licht-afhankelijke organismen.

LEESTIP: Lees ook over deze hobby op GroenVandaag: Bonsai, van luxe geschenk tot geliefde hobby

Jaren 70

Zeeaquaria verschenen voor het eerst in Nederlandse woonkamers in de jaren ’70. Er werden technieken ontwikkeld om zeewatercondities na te bootsen die voor het grote publiek betaalbaar bleken. Een prachtig aquarium in de woonkamer met bijzondere vissen die je nog nooit had gezien werd een topattractie, waarvan de populariteit piekte in de jaren 90 en de vroege jaren van deze eeuw. Een groeiend aantal winkels vestigde zich in deze specialisatie. Er kwamen beter filtersystemen, hoogwaardige verlichting en vooral goede educatie, zodat hobbyisten op succesvolle wijze zo’n zeeaquarium konden onderhouden.
Vandaag de dag zijn er communities van aquaristen die kennis en ervaringen delen via internetfora en clubs. Het aquarium in de woonkamer blijft een geliefde hobby.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Juiste vorm eettafel als stijlvolle toevoeging aan je interieur

Fotocredits introfoto: Melanie, op Pixabay.