Groene buitenruimte – Binnenshuis veranderen we regelmatig van inrichting. De bank wordt te oubollig, de eettafel kan wel wat groter, de strakke witte muur wordt beplakt met sfeervol behang, de verlichting aangepast et cetera, enzovoorts
Niets is er voor altijd. Of zoals filosofen zeggen, alles is materie in beweging. Wat zoiets betekent als: het enige wat hetzelfde blijft is de veranderlijkheid. Dat is zo, maar niet alles verandert in hetzelfde tempo.

Groene buitenruimte

groene buitenruimte

Meerwaarde

Neem nu de veranderingen in de tuin. Die gaan een stuk trager dan in huis. Al voltrekt zich in de tuin de laatste decennia een metamorfose. Ingegeven door tuinprogramma’s waar een complete remake van onze eigen groene leefomgeving een geliefd onderwerp is. Resultaat daarvan is dat behalve hoveniers, ook designers, architecten en zelfs culinair experts zich hebben gestort op onze tuinen. De tuin hoort er helemaal bij. Zorgt bovendien voor materiële meerwaarde van ons huis en immateriële meerwaarde van ons welzijn. Buitenleven is een specialisme geworden, pvs buitenleven is een van die specialisten.

Buitenleven

De opmars van het buitenleven begon in de jaren 60 en 70. In Nederland nam de welvaart vanaf midden jaren 50 vorige eeuw zo toe, dat na luxe goederen als de televisie, de koelkast, de wasmachine en de auto.
In de jaren 50 konden de meeste Nederlanders alleen nog maar dromen over een vliegreis maken. Tussen 1945 en 1955 gingen 7,7 miljoen mensen naar Schiphol om te kijken naar opstijgende en dalende vliegtuigen. In 2021 vliegen bijna 26 miljoen mensen via Schiphol.
De tuin kon niet langer de vooruitgang ontlopen. Tuinmeubilair deed zijn intrede, evenals sierbestrating en we kregen oog voor bijzonder groen. De hovenier die vroeger zijn diensten verleende aan de welgestelden, werd nu ook ingeschakeld door de burger met rijtjeshuis.

groene buitenruimte

Leefstijl

Het kennismaken met andere culturen veranderde onze leefstijl, eetgewoonte en smaak. De Hollandse tuin met zijn kleine grasveldjes, 30×30 stoeptegels en Engelse heggen kreeg een mediterrane face lift door bloeiende oleanders, lavendel, olijfboompjes en winterharde palmen. De tuin werd het verlengstuk van ons huis en onze vakantie. Buiten zitten is nu de norm zodra het weer het toelaat.

Veranda

En zelfs het weer bannen we uit door veranda’s, overkapingen en tuinhuizen op ons eigen stukje grond te zetten en/of aan onze huizen te plakken. Voor een maaltijd hoeven we niet meer naar binnen, want we hebben een buitenkeuken.

Welbevinden

Een eigen groene leefruimte geeft ons een heel rijk en comfortabel gevoel. De tuin als rustpunt in een overprikkelde en gehaaste wereld. Groene dienstverleners beleven mooie tijden. Nog nooit zijn er zoveel zelfstandige hoveniers geweest. Dat heeft trouwens niet alleen te maken met geld, ook de behoefte aan groen en de zorgen over het klimaat spelen een rol. We leren dat biodiversiteit en dus een groene buitenruimte ook voor ons mensen essentieel is. Omringd door groen is ons welbevinden gewoonweg groter.