Een groene tuin creëren – Een groene tuin brengt naast een rustgevend vooruitzicht meerdere voordelen met zich mee. Het is namelijk erg goed voor je gemoedstoestand en natuurlijk ook voor het milieu. Denk jij erover na je groene levensstijl uit te breiden en je ecologische afdruk verder te verminderen? Dan is het plaatsen van zonnepanelen in jouw groene tuin misschien wel de juiste keuze. Met de opwarming van de aarde en de stijgende energiekosten is een investering in zonnepanelen een duurzame optie. De panelen wekken schone energie op die je op de lange termijn veel geld bespaart. Zonnepanelen zijn dus goed voor jou, het milieu en je portemonnee, door het langdurige rendement zonnepanelen. Wil je meer weten over de voordelen van zonnepanelen, hoe je het meeste rendement oplevert en wat de mogelijkheden zijn qua plaatsing? Lees dan verder!

Een groene tuin creëren

Een groene tuin creëren met zonnepanelen

foto: haraldbecker2, op Pixabay.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Er zijn meerdere redenen waarom je zou kunnen overwegen om zonnepanelen aan te schaffen in jouw groene tuin. Zonnepanelen zijn in de eerste plaats een natuurlijke energiebron. Ze wekken elektriciteit op uit zonlicht. Het aanbod van zonnepanelen is in de afgelopen jaren flink gestegen, wat resulteert in een lagere prijs. Daarom worden zonnepanelen nu steeds betaalbaar voor iedereen. Zo kan elk individu zijn of haar steentje bijdragen aan een duurzamere aarde. Naast dat de aanschaf van zonnepanelen steeds goedkoper wordt, kun je er na de plaatsing nog enorm veel geld mee besparen. Zonnepanelen kunnen met name op de lange termijn een hoop geld besparen op je energierekening, simpelweg omdat deze energie veel zuiniger is. Soms geven gemeenten zelfs subsidies voor het bezitten van zonnepanelen. Dit is zeker de moeite waard om na te vragen.

denk aan het milieu kies voor groen

foto: mariya_m, op Pixabay.

Hoe leveren je zonnepanelen het meeste op?

Mocht je overtuigd zijn zonnepanelen te plaatsen in jouw tuin, dan is het goed om op een aantal punten te letten. Het is met name belangrijk om een goede, zonnige locatie te kiezen voor de plaatsing van je zonnepanelen. Dit zal je het meeste rendement opleveren. Ook is de hoek van invloed op de hoeveelheid energie die opgewekt kan worden.  Meestal leveren zonnepanelen het meeste op wanneer ze gericht zijn op het zuiden. Voor de precieze hoek en locatie is het handig een specialist dit nader te laten bepalen en berekenen. Algemene richtlijn: Het beste rendement krijg je wanneer je ze ongeveer op 10 graden plaatst, voor een plat dak is dit 30-35 graden op het zuiden en 10-13 graden op het westen of oosten.

Welke opties zijn er?

Bij het kopen van de panelen heb je verschillende opties. Duurdere panelen hebben in veel gevallen een hogere kwaliteit en gaan daarom langer mee. Het is zeker verstandig om te kiezen voor kwalitatief betere, maar iets prijzigere panelen. Denk aan monokristallijn zonnepanelen en glas-glas-zonnepanelen. Een derde belangrijke factor is onderhoud. Maak je zonnepanelen regelmatig schoon zodat er optimaal zonlicht opgevangen kan worden (laat dit over aan een expert). Dit is slechts een kortdurende klus die veel invloed kan hebben op de werking en dus het rendement.

Voordelen van een groendak zijn eeuwenoud

Een groendak is ook geschikt voor isolatie.

Groen dak

Bij de plaatsing van zonnepanelen speelt natuurlijk esthetiek ook een rol. Om deze reden is het groene dak in combinatie met zonnepanelen erg in trek. Wanneer je je dak laat begroeien zal dit je huis beter isoleren. Daarbij zal het je zonnepanelen koeler houden waardoor het rendement zal stijgen. Bovendien is het nog duurzamer en milieuvriendelijker en ziet het er ook nog visueel aantrekkelijk uit.

Heb jij al zonnepanelen voor een groene tuin?

Fotocredits introfoto: @frimufilms, op Freepik.