Een dak vol plantjes – Misschien heeft u de term al eens eerder voorbij zien komen, een sedumdak. Deze vorm van dakbedekking wordt vandaag de dag steeds populairder in Nederland. Dat is ook niet gek, want naast dat de groene daken er mooi uit zien, brengen ze ook erg veel voordelen met zich mee! Zo kunnen de daken regenwater opslaan, versterken ze de biodiversiteit en dragen ze bij aan een gezondere leefomgeving. Een sedumdak is dan ook echt een mooie uitbreiding van uw tuin, waarbij u gebruik maakt van onbenutte ruimte.

Een dak vol plantjes

Een dak vol plantjes, dat staat gezellig!

Wat zijn sedums?

Een sedumdak klinkt dus mooi, maar wat zijn sedums nou precies? Sedums zijn een type vetplantjes die voorkomen in wel meer dan 250 verschillende soorten. Genoeg keuze dus! De planten hebben kleine, leerachtige blaadjes waarmee ze veel water kunnen vasthouden. Daardoor kunnen ze goed overleven, ook wanneer het een tijdje niet geregend heeft. Insecten zoals bijen en vlinders worden aangetrokken door het sedum en zullen dus graag een bezoekje brengen aan het dak.

Hoe een sedumdak onderhouden?

Omdat sedums zo veel water kunnen vasthouden, hebben ze erg weinig onderhoud nodig. U hoeft ze alleen water te geven wanneer het echt heel lang niet heeft geregend, bijvoorbeeld tijdens een lange periode van droogte. Verder is het verstandig om ze 1 à 2 keer per jaar te bemesten, aan het begin van de lente en van de herfst. Dit moment kunt u ook gebruiken om wat onkruid weg te halen, de dakgoot schoon te maken en eventuele gaten op te vullen. De rest van het jaar heeft u geen omkijken naar het sedumdak!

Een bloeiend dak in alle seizoenen!

Een sedumdak van een specialist als NatureGreen, wordt altijd geleverd met een mix van verschillende sedumsoorten. Dat is handig, want deze soorten zullen op verschillende momenten van het jaar bloeien. Daardoor kunt u het hele jaar door genieten van een mooi bloeiend dak! Het kleurverschil is erg leuk om te volgen en zorgt ervoor dat het dak interessant blijft om naar te kijken. Voor nog meer variatie, kunt u er ook voor kiezen om een kruidenmengsel aan het sedum toe te voegen. Een sedumdak is zo een perfecte manier om uw tuin uit te breiden.

TIP: Kijk of je gemeente subsidies verstrekt voor het aanleggen van een groen dak.