UTRECHT – Een bijzonder groen initiatief in de Utrechtse wijk Tuinwijk: het Plantenhuis. Een kamerplantenasiel voor thuisloze kamerplanten opgezet door Femke van de Rijst. Een jaar geleden trok zij zich het lot aan van kamerplanten die om welke reden dan ook op straat kwamen te staan. Het is haar doel om via het Plantenhuis dakloze kamerplanten terug te brengen in de huiskamer van de groenminnende mens.

Kamerplantenasiel

Mijn eerste kamerplanten heb ik geadopteerd uit het huis van een overleden dame. In de loop van de jaren is het handjevol kamerplanten die ik maar net in leven kon houden, uitgegroeid tot een binnentuin. Mijn groene vingers groeiden. Steeds vaker kwamen daar planten bij die ik op straat vond; springlevend, halfdood tussen het afval of verregend in een boomspiegel. Zo veranderde ons woonhuis in een hospitium, een sanatorium en groeide deze langzaam uit tot een stadsjungle. Het Plantenhuis was geboren. Sinds de opening van het plantenasiel is het een komen en gaan van asielplanten.

Femke_van_der_Rijst

Hoe werkt het?
Kamerplanten die in het Plantehuis terecht komen, kunnen net zo lang aansterken als nodig is. Via social media wordt vervolgens een nieuw huis gezocht door wekelijks foto’s van de asielplanten met beknopte informatie op de facebookpagina van het Plantenhuis te posten. Belangstellende kunnen aangeven welke plant zij graag zouden willen adopteren.

Voor haar werk vraag Femke een symbolische vergoeding. Geen vast bedrag, de adoptant bepaalt zelf wat hij of zij wil geven. Het Plantenhuis werkt samen met winkels, bedrijven, kunstenaars en allerhande liefhebbers om de wereld een beetje groener, beter en leuker te maken. Inmiddels is het gevestigd in Buurtcentrum De Leeuw.

Wil je samenwerken, heb je ideeën voor een project? Schroom niet om contact op te nemen met Het Plantenhuis.