Tuin met kattenkruid – Kattenkruid is een gemakkelijke vaste plant waarmee je alle kanten uit kunt. De bloemen van de meeste soorten zijn blauw tot paars, maar er zijn ook roze en witte soorten. Dankzij de grote hoeveelheden nectar, lokken ze bijen en vlinders naar je tuin.

Tuin met kattenkruid

nepeta sibirica – govaniani – kubanica

Hele zomer bloei

Kattenkruid, Latijnse naam Nepeta, is zeer geschikt voor in borders. Of je kunt er een mooie randbeplanting van maken, bijvoorbeeld in combinatie met buxus of kardinaalsmuts (Euonymus ‘Green Spire’ = buxusvervanger) en Japanse hulst (Ilex crenata). Ook in pot doen ze het goed. Ze bloeien de hele zomer door. Hommels en andere wilde bijen bezoeken de bloemen en ook vlinders snoepen graag van de nectar. Er zijn meer dan 250 verschillende soorten kattenkruid.

nepeta

Een greep uit de soorten

  • Nepeta x faassenii (grijs kattenkruid): de bekendste met lavendelblauwe bloemen en compacte groei. Knip dit soort na de bloei handhoog af, dan komt er na ca. zes weken een nieuw bloeiperiode.
  • Nepeta govaniana (geel kattenkruid): vreemde eend in de bijt, met voorkeur voor een vochtige, schaduwrijke standplaats. Lichtgele bloemen.
  • Nepeta kubanica:  soort met stevige groeiwijze en violetblauwe bloemen.
  • Nepeta sibirica (Siberisch kattenkruid): paarsblauwe bloemen en losse groeiwijze.

Over de naam

Kattenkruid dankt haar naam aan het feit dat de meeste katten dol zijn op deze plant. Dat komt door de stof nepetalacton in het blad van veel soorten. Sommige katten zijn er zó dol op dat ze helemaal verliefd in de plant gaan rollen. Gedroogd blad wordt wel gebruikt in kattenspeeltjes.

lekker kruidig

Praktische tips

  • Haal uitgebloeide bloemen weg, voor een goed herbloei.
  • Plant kattenkruid op een plaatsje in de zon of halfschaduw, op goed gedraineerde grond.
  • Snoei hooggroeiende soorten in mei de plant tot de helft terug als je een compactere groei wilt.
  • Knip de planten na de bloei licht terug, dan stimuleer je een tweede bloei.
  • Snoei hem pas na de winter terug. De afgestorven, bovengrondse plantdelen zijn een goede schuilplaats voor onder andere lieveheersbeestjes.
  • Knip het afgestorven blad en de stengels fijn en maak er een mulchlaagje op de grond van.

Weetjes

Kattenkruid is inheems in Europa, Azië en Afrika en valt onder de lipbloemenfamilie. Ze zijn goed bestand tegen hitte en droogte, vooral soorten met zilvergrijs blad. De bloemen zijn leuk in een gemengd tuinboeket, je kunt ze ook drogen.

Meer informatie over vaste planten bezoek ook de site van Perennial Power.

Bron: iVerde “Perennial Power.