Mooie tuin -Vandaag zijn er meer gemakkelijke tuinideeën dan ooit tevoren. Er zijn talloze manieren om elke ruimte op te fleuren, van kleine achtertuintjes tot grote uitgestrekte tuinen. Maar met de huidige nadruk op het gebruik van milieuvriendelijke materialen, en het weglaten van gevaarlijke chemicaliën, kan het moeilijk zijn je tuin tegen de onvermijdelijke slakken te beschermen en tegelijk ook de planeet te beschermen.

Mooie tuin

kantopsluiting

Border en borderrand

Hier komt dus borderrand om de hoek kijken. Met graskanten kun je je planten en gazon gemakkelijk veilig houden tegen ongedierte in de tuin, terwijl je de tuin ook opbreekt met decoratieve en opvallende randen.

Gebruik kleurige randafwerking

Heldere, opvallende kleurrijke randen zijn perfect voor decoratieve of kindvriendelijke tuinen. Gebruik kleurrijke randen om speelplaatsen of paden af te scheiden van de rest van de tuin. Metalen randen van aluminium of zink, verkrijgbaar in een reeks mooie natuurlijke tinten, passen heel goed bij stenen tuinpaden of houten speelmeubilair.

Nog 4 toepassingstips

Hieronder nog vier tips voor het toepassen van borderranden:

1- Een verhoogd bloembed
2- Aanleg kiezelpad
3- Realisatie tuinpodium
4- Modulair tuinieren

1- Maak een verhoogd bloembed

Zelfs een kleine verhoogde rand tussen je bloembed en het omringende gazon kan al een heel eind helpen om te voorkomen dat dat tuin ongedierte zich toegang verschaft. Een verhoogde rand helpt ook om het oog te vestigen op je tuinelementen en voorkomt dat onstuimigere planten je gazon proberen over te nemen.

2- Maak een kiezelpad

Voor een snelle, gemakkelijk te onderhouden manier om je tuin een beetje magie te geven, hoef je niet verder te zoeken dan het aanleggen van een kiezelpad. Of het nu deel uitmaakt van een sprookjestuin, verwerkt is in je ‘stukje strand’ of gewoon op zichzelf staat, een kiezelpad ziet er altijd schitterend uit. En wat is een betere manier om die vervelende kiezelstenen uit je gazon te houden dan met deze unieke gazonrand afwerking? Of je pad nu rond de tuin kronkelt en slingert of recht naar een centraal punt leidt, je kunt erop rekenen dat deze flexibele, gemakkelijk aan te leggen rand het pad op zijn plaats houdt.

borderkant

3- Maak een middenstuk

Schrale, ononderbroken grasgazons kunnen zo saai zijn. Waarom plaats je geen middelpunt in het midden van je tuin? Of het nu een kleine boom of struik is, of een favoriet ornament of waterelement, schijn de schijnwerper in het midden van je tuin!
Wat je ook kiest om er een blikvanger van te maken, je hebt een manier nodig om je middelpunt te scheiden van de omringende planten en ongedierte. Metalen gazonranden zijn perfect. Deze metalen omranding, die verkrijgbaar is in een reeks paneelmaten, kan elk gewenst voorwerp dragen. Bovendien is deze graskant flexibel en gemakkelijk te bewerken, zodat hij zelfs de onregelmatigste vorm perfect past.

LEESTIP: Mooie tuin? Lees op GroenVandaag ook dit artikel: 9 Vurig gekleurde borderplanten

4- Doe iets modulair

Naarmate de seizoenen veranderen, en je je ruimte anders indeelt, begin je uit te vinden wat in jouw specifieke tuin het beste werkt. Die bloemen die het niet goed deden in je verhoogde bed beginnen opeens te bloeien – in de kas. Of misschien is een boom eindelijk begonnen te groeien, maar verduistert hij het licht voor de omringende planten, waardoor je gedwongen bent bij elke centimeter groei het grootste deel van je tuin om te graven als je je andere planten wilt behouden.

Wat de reden ook is dat je je tuin voortdurend opnieuw indeelt, je hoeft niet steeds nieuwe tussenschotten en potten te kopen – gebruik gewoon modulaire randstukken. Ze zijn gemaakt van duurzaam metaal, zodat je ze steeds weer kunt gebruiken. Bovendien graven de lange stekels diep in je gazon, zodat de wortels van naburige planten je ruimte niet kunnen beginnen in te krimpen, zonder dat je nog een ander voorwerp hoeft te kopen. Als je klaar bent, is deze milieuvriendelijke optie volledig recycleerbaar.

Vergeet de planten niet

Mooie border gemaakt, dan moeten er ook nog planten in. dat kunnen plukbloemen en vaste planten zijn. Lees deze artikelen op GroenVandaag:

Boeket uit eigen tuin met zomerbloeiende planten

Top 12 langbloeiende vaste planten

Winterharde vaste planten, 4 prachtige overlevers