Winterharde vaste plantenVaste planten zijn winterharde planten. Ze overleven iedere winter opnieuw. Elk voorjaar komen ze terug om in het nieuwe jaar weer te gaan bloeien.

Dit artikel is verzorgd door iVerde.

Winterharde vaste planten

Om vorstperiodes te overleven, beschikken winterharde planten over het vermogen om extreme kou te overleven. Dit heet afharden. Hierbij vermindert de hoeveelheid water in de plant en neemt het suikergehalte in de plantencellen toe. Je zou kunnen zeggen dat ze antivries aanmaken, zodat ze niet bevriezen. De ene plant kan dat beter dan de ander. Vaste planten zijn er echte sterren in.

Afsterven

De meeste vaste planten sterven in het najaar bovengronds af, zoals ridderspoor (Delphinium), herfstanemoon (Anemone) en Kaukasisch Vergeet-mij-nietje (Brunnera). In de winter zitten ze verstopt in de grond. Als je goed kijkt, zie je de nieuwe groeipuntjes vaak al zitten. In de lente lopen ze weer uit.

Wintergroen

Daarnaast zijn er wintergroene vaste planten. Die houden het hele jaar door hun blad. Voorbeelden van wintergroene vaste planten zijn kerstroos (Helleborus), purperklokje (Heuchera) en schoenlappersplant (Bergenia). Ze brengen het hele jaar door kleur en sfeer in je tuin of op je balkon.

 

Extra bescherming

Winterharde planten kun je in het najaar gewoon laten afsterven. Het blad en de stengels vormen een isolatielaagje en bieden daarmee extra bescherming aan de planten. Insecten en kleine zoogdieren benutten dit winterdek als schuilplaats. Bovendien behouden sommige planten, zoals prachtriet (Miscanthus), een silhouet waar je in het najaar en de winter van kunt genieten.

Tips

  • Planten in potten zijn gevoeliger voor vorst. Zet ze tijdens vorst op een beschutte plaats of pak de potten tijdelijk in, bijvoorbeeld met jute of vliesdoek.
  • Neem eens een kijkje op www.perennialpower.nl. Daar vind je meer soorten, inspiratie en praktische tips over vaste planten.