GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

9 vurig gekleurde borderplanten

2024-02-28T19:18:53+02:004 juli 2018|Nieuws|

Borderplanten Fel geel, warm oranje en helder rood. Met borderplanten in vurige kleuren zet je de border in vuur en vlam. De uitstraling van zo’n ‘hot border’ is bijzonder krachtig en energiek. Daar heb je lef voor nodig. Wie het aandurft, wordt telkens weer beloond met een kleurexplosie in de tuin. Vaste planten komen immers elk jaar – na de winter – weer terug. Creëer een hot border op een plek waar je vanuit huis op uitkijkt. Dan kun je ook op druilerige dagen genieten van een warm kleurenspektakel.

Borderplanten

borderplanten

Vaste planten

De namen van sommige borderplanten zeggen al genoeg over hun vurige voorkomen, zoals brandende liefde (Lychnis), vlambloem (Phlox), zonnekruid (Helenium), Lysimachia ciliata ‘Firecracker’ en brandkruid (Phlomis). Ze zijn dan ook perfect voor de hot border.

Maar het aanbod aan vurig gekleurde planten is nog veel groter. Duizendblad (Achillea) is verkrijgbaar in geel, oranje én rood. Er zijn zelfs siergrassen in vurige kleuren, zoals Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’). Ook het bolgewas Crocosmia voelt zich helemaal thuis tussen de vurige gekleurde planten.

borderplanten

Kleurenspel met borderplanten

Wie eenmaal de smaak te pakken heeft, blijft met kleuren spelen in de tuin. Wat dacht je van planten in contrasterende kleuren? De tegengestelde kleuren creëren een spannende sfeer. Of combineer oranje gekleurde borderplanten met de complementaire kleur blauw zoals oranje nagelkruid (Geum) en paarse irissen.

borderplanten

Tips

– Hoog opgaande bloemen zoals de vuurpijl (Kniphofia), versterken de vurig gekleurde uitstraling van de hot border.
– Bloeiende planten in vurige kleuren trekken veel bijen en vlinders aan. Wil je vanaf het vroege voorjaar tot ver in het najaar vlinders in je tuin zien fladderen? Varieer dan niet alleen met kleuren, maar ook met bloeitijden.
– Laat de kleuren uit de hot border terugkomen in tuinmeubels en accessoires, zoals kussens en kaarsen. Wie echt wil uitpakken schildert de schutting in een vurige tint.
– Ook in potten kun je aan de slag met borderplanten in vurige kleuren. Wissel bloeiende vaste planten af met vaste planten zoals alsum (Artemisia) of ezelsoor (Stachys byzantina Big Ears) en siergrassen.

Kijk voor meer inspiratie en tips over planten op www.perennialpower.eu

zie ook het fotoalbum op GroenVandaag Facebook: 9 vurige borderplanten.

Praktische tip voor met maken van een opvallende border. Lees dit artikel op GroenVandaag: Een mooie tuin maken met borderrand

Ga naar de bovenkant