Egeltelling 2022 – Afgelopen weekend ging heel Nederland op zoek naar het meest stekelige en tegelijkertijd schattige zoogdier: de egel. Aan de Egeltelling deden maar liefst 3900 deelnemers mee en werden 9400 egels geteld. Sinds het eerste jaar van de telling (2009) zijn er niet zoveel egels geteld. Alle deelnemers worden door de Zoogdiervereniging en Jaarrond Tuintelling hartelijk bedankt voor hun deelname aan de Egeltelling.

Egeltelling 2022

tuintelling egels

Provincie Zuid-Holland weer aan kop

Met 670 tellingen heeft Zuid-Holland het eigen record van 220 egeltellingen verbroken en staat daarom ook dit jaar weer aan de top. Gelderland, vorig jaar nummer 3, heeft dit jaar van plek gewisseld met Noord-Holland met respectievelijk 589 en 552 tellingen. Provincie Groningen haalt met 339 tellingen niet de top 3, maar heeft wel het record van meeste aantal egels per telling. In één telling werden maar liefst 20 egels gespot!

egeltelling 2022
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Egelvriendelijke tuinen

“Doordat mensen elk jaar hun waarnemingen doorgeven krijgen we steeds meer inzicht in de verspreiding van de egel in Nederland,” vertelt Elze Polman van de Zoogdiervereniging. “Helaas blijkt uit de tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring dat er nu een stuk minder egels zijn dan in de jaren ’90. Nu we dit weten kunnen we maatregelen nemen om het voor de egels een beetje beter te maken. Nederlanders kunnen daar zeker een handje in helpen, door bijvoorbeeld tuinen egelvriendelijk te maken.”

Help de egel

Het helpt de egel als je zorgt voor afwisseling in de tuin met grasvelden, struiken, andere planten en rommelige plekken. Maak ook doorkruipgaatjes in je schutting. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt ontstaat een zogenaamde Egelsnelweg.

Met de droge zomers van de afgelopen jaren is het fijn als je een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin zet. Kies niet voor melk, want dat is niet goed voor de egel of andere dieren. Als je een egelhuisje zelf maakt of koopt kan de egel daar schuilen en misschien zelfs jongen in krijgen. Voor wie het leuk vindt om het hele jaar door egels en andere dieren in jouw tuin door te geven kan meedoen met de Jaarrond Tuintelling.