Eremurus White Beauty Favorite – Eremurus wordt ook wel de ‘Naald van Cleopatra’ genoemd. De bloem heeft die naam te danken aan een drietal obelisken die door Egypte aan Londen, New-York en Parijs zijn geschonken. Van origine is het een woestijnplant. Behalve ‘Naald van Cleopatra’ wordt Eremurus ook woestijnstaart genoemd. Erem betekent woestijn, ura betekent staart. De bloem is even prachtig en elegant als de Egyptische koningin. Uitermate geschikt voor een weelderig veldboeket of een groot statig bloemstuk.

Eremurus White Beauty Favorite

Eremurus White Beauty Favorite

Doorzettingsvermogen

De neven Marcel en Jerry de Groot telen Eremurus. Een teelt met de nodige complexiteit en een die veel doorzettingsvermogen vraagt.

Door Florapodium
Aalsmeer

Jerry en Marcel telen drie soorten Eremurus in de kleuren oranje, geel en wit. De soorten worden niet tegelijk aangeboden, omdat ze in andere fases groeien. De oranje soort bloeit als eerste.

woestijnstaart

Bolgewas

De Eremurus is een bolgewas. In tegenstelling tot de meeste bolgewassen blijft de Eremurusbol jaarrond in de grond. Aan deze bol ontstaan vlezige wortels die zich in de grond verspreiden. Tijdens een bloeiperiode wordt een nieuwe bol aangemaakt welke bovenop de oude bol groeit.

Pluim

De Eremurus heeft een stevige steel met hoge sierwaarde. De stelen kunnen wel tot twee meter lang worden. Dit maakt deze bloemen uitermate geschikt voor groot bloemwerk. Alle bloemetjes gaan van onder naar boven open, waardoor het een echte kleurrijke pluim wordt. Sinds de plukboeketten-trend is er, logischerwijs, meer vraag naar Eremurus.

LEESTIP: Leesc ook dit artikel op GroenVandaag: Serruria, in de schijnwerpers

woestijnstaart

Exclusief

De bollen van de ‘White Beauty Favorite’ zijn lang geleden gekocht door de vader en oom van Jerry. Op dit moment behoort de witte Eremurus tot het exclusieve assortiment van de neven. De oranje en zachtroze soorten Eremurus zijn wat bekender.

De teelt

In oktober worden de bollen gerooid en opnieuw geplant op een ander perceel. Pas na vier jaar mogen de bollen weer terug naar hetzelfde perceel. Dit om de Trichodoris aaltjes te vermijden. Dit aaltje tast het gewas dusdanig aan, dat de plant niet meer te gebruiken is. Behalve teelt op eigen grond werken de neven samen met andere tuinders, zodat ze grond kunnen uitwisselen.

Eremurus White Beauty Favorite

Het weer

De teelt van dit bijzondere product verloopt niet zonder slag of stoot. Dit komt andere andere door de korte bloeiperiode, die is ongeveer twee weken. Een succesvolle teelt hangt daarmee sterk van het weer af. Afgelopen jaar is een perceel door de hevige regenval vol met water komen te staan, waardoor veel bollen verloren gingen. Er is wel geprobeerd om in een kas of met een rolkas te telen, maar dit gaf niet het gewenste resultaat.