Eten van noten – Wie dagelijks minstens 10 gram pinda’s of noten eet, verlaagt het risico om te sterven aan bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology en is uitgevoerd door professor Piet van de Brandt van de universiteit van Maastricht.

Eten van noten

Levensverwachting

Zijn onderzoek wees ook uit dat een inname hoger dan 15 gram geen verdere verlaging van de sterftekans tot gevolg heeft. Deze conclusies zijn verkregen na grootschalige en langjarige studie. Sinds 1986 zijn 58.000 mannen en 62.000 vrouwen bevraagd naar hun consumptie van noten en pinda’s en kon het verband worden gelegd tussen oorzaken van overlijden.

Pinda’s en noten bevatten onverzadigde vetzuren, vitamines, vezels, anti-oxidanten en andere bio-actieve stoffen. Het regelmatig eten ervan heeft een positieve invloed op onze levensverwachting.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hortus, kroonjuweel (9): de pinangnoot

Pindakaas

Helaas geldt dit niet voor pindakaas. Aan pindakaas zijn transvetzuren en zout toegevoegd, waarvan bekend is dat deze stoffen nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

bron: Universiteit van Maastricht
zie ook: International Journal of Epidemiology

foto rgb stock, Ayla87: Michael & Christa Richert

bramen plukken

Fruit: bramen

Behalve noten is het eten van fruit ook zeer gezond. Bijvoorbeeld bramen. Bramen bevatten hoge hoeveelheden antioxidanten, wat een verzamelnaam is voor bepaalde vitamines en sporen. Antioxidanten beschermen weefsel en cellen tegen beschadigingen die op langere termijn zouden kunnen leiden tot kanker. Behalve lekker zijn ze dus ook nog eens gezond.

Hetzelfde geldt voor blauwe bessen. Die zijn supergezond en zitten boordevol vitamine A, B en C en antioxidanten. Eén plant kan zo’n 1.200 blauwe bessen produceren. Heerlijk voor in yoghurt, fruitsalade, muffins of als smakelijk tussendoortje. Je kunt ‘m het beste in het voorjaar planten.

Nog meer over gezondheid

Fruit, de klassieke aanrader voor onze gezondheid.

Beter, gezonder, lekkerder en duurzamer leven

Bramen plukken, bramen eten: leuk & gezond

Berry Bux