AALSMEER – Euphorbia Fulgens is een echt herfstproduct. De plant stamt uit de wolfsmelkfamilie en is inheems in Mexico. Het geslacht kent zo’n 2300 verschillende soorten. Ook de Kerstster (Poinsettia) is een Euphorbia-soort.
De naam is afgeleid van Euphorbos, de geneesheer van koning Juba ll van Mauritanië. Hij zou kort voor het begin van onze jaartelling de giftige, maar ook geneeskrachtige werking van het witte melksap ontdekt hebben.
Tegenwoordig wordt het zogeheten wolfsmelk gebruikt in braak- en purgeermiddelen. Het sap kan voor huid- en oogirritatie zorgen en ook voor dieren gevaarlijk zijn.
Door Florapodium
Aalsmeer
Euphorbia fulgens
Boeketten
Kwekerij de Googh teelde in eerste instantie chrysanten, freesia’s en tulpen. In 1966 werd er gestart met het telen Euphorbia Fulgens.
Aad en Gerard telen zes verschillende soorten op ongeveer 2 ha grond. In de herfst oranje, rood, geel en zalm en in de winter rood en wit. De meeste soorten zijn beschikbaar van september tot december. Omdat de broers gebruik maken van assimilatiebelichting in de wintertijd, kunnen ze doorgaan met telen tot februari en daarbij de kwaliteit optimaal houden.
Exclusieve bloeiwijze
De bloeiwijze maakt dit product exclusief. De plant heeft namelijk schijnbloemen: cyathia. Een cyathium bestaat uit een kopjesvormige bodem, gevormd door twee kelkbladen. Daarbinnen zit één vrouwelijke bloem omringd door meerdere mannelijke bloemen met één meeldraad. Daaromheen zitten ongeveer vier tot vijf honingklieren.
Toepassing in boeketten
De compacte trossen zijn een prachtige toevoeging in een gemengd boeket. De enkele takken lenen zich weer uitstekend voor veldboeketten, die nu erg populair zijn. Daarnaast zijn de prachtige takken goed te verwerken in arrangementen met een bohemian tintje of in bruidsboeketten met een exotische sfeer.
De teelt
Euphorbia fulgens is gevoelig voor schimmels, daarom wordt de grond gestoomd op een temperatuur van zo’n 80 graden Celsius voordat de stekken geplant worden. Euphorbia’s ‘bloeden’ zodra ze gesneden worden. De bloemen worden direct voorbehandeld met een ethyleen-blokker en de wonden worden ‘dichtgebrand’ door ze direct op warm water te zetten. Dit is nodig om te voorkomen dat de stelen ‘leegbloeden’.
Als de Euphorbia goed behandeld wordt, houdt de bloem ongeveer acht tot tien dagen op de vaas. Als ze koel staat, kan de bloem tot wel vijftien dagen mooi blijven. Hoe warmer het is, hoe slechter de houdbaarheid van de bloem.
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Zie hier voor meer informatie over Kwekerij De Googh.
Meer foto’s van Euphorbia van kwekerij De Googh zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.
En lees over bloemist Els van der Burg die met Euphorbia verrast werd door kweker Rob Luiten.