HONSELERSDIJK – Met exclusieve palmen creëer je een prachtig jungalow gevoel en haal je tijdens de donkere dagen de zomer alvast een beetje naar je toe: paradise found! Om te beginnen hebben ze groene schermen, uitwaaierende bladeren en sierlijke stammen.

Palmen

En dan daar bovenop nog eens prachtige namen als Cycas, Livistona, Caryota en Rhapis. Met een beetje fantasie droom je meteen van Afrika of Azië, gewoon bij je thuis. En als je er een goede band mee opbouwt, zijn het vrienden voor het leven, want deze palmen zijn echt blijvertjes, met de absolute paradijsfactor.Natuur op een voetstuk
Exclusieve palmen passen uitstekend in de woontrend waarin levend indoor groen steeds belangrijker wordt als oase om je in terug te trekken als de buitenwereld wat al te veel reuring biedt. De mooiste manier om dat harmonieuze te benadrukken is de planten letterlijk op een voetstuk te zetten of ze te combineren met symbolische elementen uit de natuur. Denk daarbij aan potten met houtsnijwerk of potten die zijn versierd met halfedelstenen.

Bijzondere eigenschappen
Exclusieve palmen zijn niet alleen een groen sieraad in huis, ze hebben ook wat extra’s te bieden. Zo is Cycas een prima plant voor een beginnend palmliefhebber. Filtert Livistona relatief veel schadelijke stoffen uit de lucht zodat je huis een beter binnenklimaat krijgt. En zorgen ze allemaal voor een positieve invloed op de luchtvochtigheid.

Exclusieve-Palmen

Verzorging
-Cycas heeft het op elke standplaats naar zijn zin, Livistona staat graag uit de zon en Caryota en Rhapis geven zelfs de voorkeur aan een schaduwrijke plek.
-Voor alle exclusieve palmen geldt dat ze niet graag droog staan, maar ook niet tegen een voetbad kunnen: een lichtvochtige kluit is ideaal.
-Exclusieve palmen staan graag vrij. Als de punten nergens tegenaan komen, blijven ze mooi groen.

 

Stamboom tot in de oertijd
Exclusieve palmen behoren tot een familie van bijna 4000 soorten. Het zijn planten die al heel lang op aarde groeien, de oudste gevonden resten zijn zo’n 40 miljoen jaar oud. Van nature komen de meeste voor in de tropen en subtropen. Ze hebben een typische zuidelijke uitstraling in een prachtig groen palet die binnen voor veel rust zorgen. Het zijn bovendien grote persoonlijkheden: één exclusieve palm brengt al een heleboel sfeer van onder de evenaar in huis.

 

Exclusieve palmen trivia
-Cycas is een van de oudste palmsoorten ter wereld.
-De palmtak is een symbool van Nike, godin van de overwinning.
-In de zomer kunnen exclusieve palmen ook schitteren op je terras of balkon.
-In de snavel van een duif betekent een palmtak vrede: de vlag van de Verenigde Naties bevat twee palmtakken.
-Rhapis is een extra bijzondere palm omdat deze palm meer bossige stengels dan een stam biedt.
-Palmen spelen al eeuwen een belangrijke rol in verschillende culturen. In de bijbel worden ze meer dan dertig keer genoemd, in de koran zeker 22 keer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nlNog meer palmen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.

Yucca, de palm die gemakkelijk is in de omgang (volgt 1-1-2021)
Goudpalm brengt vakantiegevoel in je kamer
Hortus, kroonjuweel (16): de Sagopalm