Goudpalm / Areca – Kijk eens naar buiten… verder weg kan het vakantiegevoel niet zijn. Vind je ook niet! Grijs, nat, wind. En donker. Winter. De maanden van verlangen naar warmte en licht, azuren luchten en zeeën. We moeten het binnen naar ons zin maken. Geen probleem. Wij Nederlanders zijn niet voor niets enig eigenaar van het woord gezelligheid. Knus, kneuterig, veilig, kaarsje, vuurtje en lekker tussen de kussentjes op de hoekbank. Om het plaatje compleet te maken, doe je er nog een paar mooie kamerplanten bij. Bloeiers als bromelia, een prikkelende cactus en wegdromend bij de goudpalm.

Goudpalm

goudpalm areca

Voor het vakantiegevoel

De goudpalm, officiële naam Areca, is een zeer decoratieve plant. In tegenstelling tot veel andere palmsoorten heeft Areca geen centrale stam, maar rietachtige bladstengels die rechtstreeks uit de grond groeien om te eindigen met zwierige, geveerde bladeren. Een natuurlijke waaier die de vakantie in je woonkamer brengt.

Herkomst

Goudpalm behoort tot de palmenfamilie van de Arecaceae. De plant wordt nog wel eens met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Dit kan verwarrend werken; in de wetenschap en plantenhandel is afgesproken de meest recente naam voor deze plant te hanteren: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

goudpalm areca

 

Verzorgingstips

– Bij kou de palm inpakken voor transport naar huis.
– Lichte standplaats. Felle zon vermijden, vooral in de zomer.
– Geef regelmatig (niet te koud) water, zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
– Regelmatig sproeien aan te raden.
– Eventueel geel, oud of lelijk blad kan verwijderd worden.

 

In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt  goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.

Bruine bladpunten duiden op te veel watergift.

 

goudpalm areca

BloemenbureauHolland heeft Goudpalm uitgekozen als plant van de maand februari. Meer weten, zie ook Mooiwatplantendoen.nl.

Bron en foto’s: BloemenbureauHolland.

Benieuwd naar iets bloeiend in de tuin deze maand? Maak dan eens een ommetje door de buurt. Ongetwijfeld kom je de hazelaar tegen. Of de camelia.

Toch liever echt op vakantie? dat kan in eigen land of daarbuiten.

 

Nog meer palmen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: